Volledig scherm
PREMIUM
© Guus Schoonewille

We moeten de economie niet terugbouwen naar de industriële structuur van de jaren 50

De week van PhlippenSandra Phlippen is chief economist bij ABN Amro en universitair docent aan de Erasmus School of Economics. Wekelijks verschijnt hier haar column.

Er hangt een vrolijk optimisme in de lucht. De gehele westerse wereld gaat voorzichtig van het slot. Regeringen spreken graag van ‘een oorlog tegen het virus’ en van herstel ‘door middel van een Marshallplan’. Dit voedt verwachtingen van wederopbouwoptimisme en krachtig herstel. Van bedrijven die niet alleen aan de slag kunnen, maar ook een hoop inhaalvraag krijgen. Waarin investeerders nauwelijks kunnen kiezen uit al die nieuwe investeringskansen. De overheid is in zo’n wederopbouw, na een oorlog maar ook na natuurrampen, vaak de aanjager van grote werkgelegenheidsprojecten. Dit alles voedt na een diepe krimp een krachtige groei (ook omdat het vanaf nul gewoon hard groeien is). Economen noemen dit een V-vormig herstel.

  1. Directeur eendenslachterij wil desnoods knokploeg inzetten om activisten te weren: ‘We moeten zelf actie ondernemen’

    Directeur eenden­slach­te­rij wil desnoods knokploeg inzetten om activisten te weren: ‘We moeten zelf actie ondernemen’

    De directeur van eendenslachterij Duck-to Tomassen in Ermelo zet alles op alles om zijn bedrijf in de toekomst te beschermen tegen dierenactivisten. Hij wil desnoods een knokploeg inzetten om te voorkomen dat er weer zoiets gebeurt als afgelopen week. Dat zegt Gertjan Tomassen drie dagen na de brand bij zijn eendenslachterij. ,,Als de daders na twee weken weer vrij rondlopen, moeten we zelf actie ondernemen.’’