Weekje Hollandse hitte kan record breken: zoek de schaduw, drink genoeg

UPDATE/VIDEONederland maakt zich op voor tropische dagen met temperaturen van dik boven de dertig graden. Het RIVM activeert het speciale hitteplan voor een groot deel van het land, scholen werken met tropenroosters, Rijkswaterstaat neemt extra maatregelen om gestrande automobilisten snel van de weg te krijgen. 

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) besluit samen met het KNMI of het hitteplan geactiveerd wordt. Volgens het KNMI kan het vandaag op sommige plaatsen al meer dan 28 graden worden en vanaf morgen nog warmer. In het zuidoosten lijkt het warme weer de hele week aan te houden, in de kustprovincies kan het minder lang duren.

Als het daadwerkelijk zo warm wordt als voorspeld, stelt Rijkswaterstaat vanaf morgen ook een hitteprotocol in. Dat betekent dat er extra materieel wordt ingezet om gestrande automobilisten sneller van de weg te krijgen. Ook adviseert Rijkswaterstaat de reizigers om zelf water mee te nemen. 

Volledig scherm
Zonaanbidders op het strand van Scheveningen. © ANP

Hitte

Het is warm vandaag. En dat blijft de komende dagen zo. Voor veel mensen betekent dat genieten, voor veel anderen is het minder fijn.  Voor groepen kwetsbare mensen brengt het zelfs risico’s met zich mee. Daarnaast is de zonkracht hoog waardoor de huid snel - vandaag al binnen 15 minuten - kan verbranden. 

Vanaf morgen wordt het op sommige plekken meer dan 30 graden. Vooral in het midden, zuiden en oosten van het land wordt het warm. Ook de nachten blijven warm; het wordt niet veel kouder dan een graad of 20. Er is weinig wind en de luchtvochtigheid is hoog, waardoor het benauwd aan kan voelen.

Extra aandacht

Het hitteplan is in feite een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen en een oproep om extra op elkaar te letten. Vooral voor groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee. Zij moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken.

Tal van scholen hebben inmiddels tropenroosters aangekondigd, de ANWB zet extra wegenwachten in en de GGD heeft verpleeghuizen, scholen, kinderdagverblijven, huisartsen, thuiszorgorganisaties en ziekenhuizen gewaarschuwd.

Techniekbedrijven melden dat het storm loopt om nog snel een airco te installeren. Martin Hoekstra van ST/Warmte in Nieuwkoop verwacht dat koeling de komende jaren belangrijker wordt dan verwarming. ,,De nieuwbouwwoning van vandaag is zo goed geïsoleerd dat rol van de verwarming beperkt is. De behoefte aan verkoeling neemt daarentegen alleen maar toe. Koelen is het nieuwe verwarmen.’’

Door de vroege hittegolf zou juni 2019 weleens de warmste juni sinds de metingen in 1901 kunnen worden. 

Maatregelen tegen de zon en de hitte

• Drink voldoende;

• Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon;

• Zoek de schaduw op;

• Smeer de huid in met zonnebrand;

• Beperk lichamelijke inspanning in de middag;

• Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning;

• Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben

Volledig scherm
Zonaanbidders op het strand van Scheveningen. © ANP
Volledig scherm
Een vrouw zoekt verkoeling in een fontein aan het Van Beuningenplein in Amsterdam © ANP
  1. Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’

    Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’

    De ouders van de vermoorde kinderen Savannah, Romy en Nick gaan begin september naar de Tweede Kamer om hogere straffen voor minderjarige daders af te dwingen. De nabestaanden gaan voorafgaand aan het debat over jeugdstrafrecht persoonlijk in gesprek met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) en overhandigen hierbij de 72.000 handtekeningen die ze de afgelopen weken verzameld hebben. ,,Maar ik vraag mij af of het allemaal wel zin heeft.”