Volledig scherm
Schade aan een pand na een eerdere beving. © ANP

Weer aardbeving in Groningen: kracht 2,8

Bij het Groningse plaatsje 't Zandt, net boven Zeerijp, is vrijdagavond een aardbeving geweest. De beving had een kracht van 2,8 en was op een diepte van 3 kilometer, meldt het KNMI. Het epicentrum lag zo'n 5 kilometer van 't Zandt, bij het dorpje Garsthuizen. 

Op de redactie van RTV Noord kwamen even na 23.30 uur tientallen meldingen binnen. ,,Ik zat te schudden op de bank'', citeert omroep RTV Noord iemand uit Uithuizermeeden. ,,Het was een behoorlijke beving." Een vrouw uit Zeerijp vertelt dat er 'een gat zit tussen de muur en de vloer'.

Ook op Twitter wordt melding gemaakt van de beving. Volgens een woordvoerder van het KNMI was sprake van 'een echt sterke beving, die in een behoorlijk gebied kan zijn gevoeld'.

Op 11 februari was er een beving van 2,2 bij het Groningse plaatsje Garrelsweer, ten zuiden van Loppersum. Op 8 januari was er een zwaardere beving bij Zeerijp van 3,4.

Afgebouwd naar nul

Het kabinet nam op 29 maart het besluit dat in 2033 de gaswinning in Groningen moet zijn afgebouwd naar nul. Volgens het kabinet zijn de 'gevolgen van de gaswinning maatschappelijk niet langer aanvaardbaar'.

Bijna tegelijkertijd kondigde het kabinet echter ook aan dat de NAM bij Pieterzijl, zo'n 50 kilometer van 't Zandt, gas mag gaan winnen door te fracken, een omstreden methode waarbij water en chemicaliën in de bodem worden gespoten. Inwoners van Pieterzijl hebben voor zaterdagochtend een protest gepland tegen dit besluit.

  1. Nieuws over coronavirus en lerarenstaking in de Ochtend Show to go

    Nieuws over coronavi­rus en lerarensta­king in de Ochtend Show to go

    Het is de week van de lerarenstakingen. Komende donderdag en vrijdag leggen leraren door heel het land het werk neer, om te staken voor beter loon en een betere cao. Kim van Strien, zelf lerares Frans op een middelbare school en hoofdbestuurder van de Algemene Onderwijsbond, vindt ook dat er iets moet veranderen. Ze is daarom te gast in de Ochtend Show om te praten over het aanhoudende probleem waar veel leraren mee te maken hebben.
  2. Passagier wil meer beelden van tramaanslag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Passagier wil meer beelden van tramaan­slag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Een van de inzittenden van de Utrechtse tram waarin vorig jaar een aanslag werd gepleegd, eist inzage in meer camerabeelden van het moment van de aanslag. Hij is ervan overtuigd dat Gökmen Tanis ook op hem heeft geschoten en wil de beelden daarvan zien. Volgens het Openbaar Ministerie zijn alle beelden met de passagier al bekeken en is daarop niet te zien dat Tanis op hem schiet. Toch gaan OM en de passagier nog een keer in overleg, zo was de uitkomst van een kort geding vanmiddag.