Volledig scherm
Foto ter illustratie. Schade aan een woning in Slochteren. © ANP

Weer aardbeving in Groningen

In het Groningse dorp Garrelsweer heeft vanmiddag een aardbeving plaatsgevonden. De beving had volgens het KNMI een kracht van 2,2 en vond plaats op zo'n drie kilometer diepte. 

Bij de redactie van RTV Noord kwamen verschillende meldingen binnen van mensen die zeiden dat ze de beving hebben gevoeld. 

Het was de twaalfde aardbeving van dit jaar. Afgelopen donderdag nog werd Loppersum - op een paar kilometer afstand van Garrelsweer - getroffen door een aardbeving met een kracht van 2.0 op de schaal van Richter. Dat is net zwaar genoeg om te voelen.

Zeerijp

Op 8 januari was er een zwaardere beving bij Zeerijp van 3.4. Het was de zwaarste aardbeving sinds 2012 en een nieuwe katalysator voor de discussie over gaswinning in noordelijk Nederland, en de schade die het oplevert. 

De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) legde daarna begin februari de gaswinning bij de gasvelden rond Loppersum stil. Dat deed het bedrijf op advies van het Staatstoezicht op de Mijnen. Om de veiligheid van de Groningers te kunnen blijven garanderen, moet de gaswinning uit het Groningenveld terug naar 12 miljard kubieke meter per jaar.