Weer brand in dierenschuur: 40.000 kippen dood

VideoIn Swifterbant (Flevoland) is vanmorgen vroeg een stal met 40.000 kippen afgebrand. Geen van de dieren heeft het overleefd. Ook een naastgelegen schuur ging in as op. Na enkele uren werd het sein brand meester gegeven.

Volgens de brandweer is de brand ontstaan in de mestopslag op het terrein, en sloeg het vuur daarna over naar de kippenschuur. De oorzaak van de brand in de mestschuur is nog niet bekend. De brand aan de Tarpanweg werd vanmorgen rond 07.05 uur gemeld.

Omdat er in het gebied vanmorgen weinig wind stond, was de brand van grote afstand te zien. De brandweer was met veel materieel uitgerukt en slaagde erin te voorkomen dat het vuur oversloeg naar twee loodsen met koeien. De stankoverlast in de omgeving is enorm. Er is bij de brand geen asbest vrijgekomen.

Het bedrijf in Swifterbant produceert onder meer vrije uitloop- en biologische eieren. In 2014 moest het bedrijf geruimd worden vanwege een uitbraak van vogelgriep. Circa 40.000 kippen werden toen afgevoerd. 

Volledig scherm
Twee schuren staan volledig in brand in Swifterbant © GinoPress

Varkens

Volgens actiegroep Wakker Dier zijn er dit jaar al 185.000 dieren bij stalbranden om het leven gekomen. Eergisteren verbrandden honderden varkens bij een brand in het Twentse Agelo. Vorige maand kwamen er 20.000 varkens om bij een brand in Erichem.

Kortsluiting en werkzaamheden in de stal zijn de belangrijkste reden voor een brand. In 15 procent van de gevallen noemt de brandweer die redenen als oorzaak. Andere belangrijke oorzaken zijn blikseminslag en broei. In de helft van de gevallen blijft de oorzaak van de brand echter onbekend.

Wakker dier

Dieren worden volgens dierenrechtenactivisten ‘super slecht beschermd’. ,,Een brandmelder is niet eens verplicht. Er is vaak geen bluswater en de wetgeving is enorm laag'', zei Wakker Dier-woordvoerster Anne Hilhorst eerder. ,,Er zijn boeren die wel wat doen, maar er zijn er ook zat die vastzitten in een oud systeem en geen geld hebben om maatregelen te nemen.''

De Partij voor de Dieren gaat na de zomer opnieuw op maatregelen aandringen om de kans op dit soort drama's te beperken.

Volledig scherm