Weer breekt opnieuw records: nog nooit zo laat in oktober zo warm

videoHet wordt een uitzonderlijke nazomerdag vandaag, laat weervrouw Diana Woei van Weerplaza weten via Twitter. Gisteren sneuvelden al diverse dagrecords, maar de dertiende oktober zet er nog een paar op scherp. Het was nog nooit zo laat in de maand oktober zó warm.

Gisteren liepen de maxima uiteen van 18,3 graden in het Waddengebied tot 25,7 graden in het Limburgse Arcen. De respectievelijke record voor die plaatsen stamden, met 18,2 en 23,8 graden, nog uit de jaren 1990 en 2005.

Vannacht was het zeer zacht in het noorden van Limburg, waar het kwik 14,3 graden aantikte. Langs de kust werd het zelfs 17,6 graden. Dat is sinds de aanvang van de metingen nog nooit op de 13de voorgekomen, weet Woei

Volledig scherm
. © Shutterstock

Zomerse waarden

De temperatuur stijgt vanmiddag op veel plaatsen naar de zomerse waarde van 25 graden en daarmee gaat ook dat dagrecord aan diggelen.  De maximumtemperaturen liggen tussen de 24 graden aan de kust en 27 graden in het oosten en zuidoosten van ons land.

Weerplaza.nl on Twitter

Het is een uitzonderlijke oktoberdag. Het is nu al 16 tot 18 graden. Vanmiddag wordt het op veel plaatsen zomers warm. Zo laat in oktober nog zomers warm is extreem, https://t.co/STDTBnxccn

Bij dat extreem stralende weer hoort nauwelijks bewolking. Af en toe trekken wat sluierwolken over, maar daar blijft het bij. Morgen begint op dezelfde manier, alleen verdrijven buien vanuit het westen de warmte in de loop van de dag. Al met al hebben we met 21 tot 24 graden niets te klagen.

  1. Schoonmoeder Syriëganger Jermaine W.: ‘Breng Syriëgangers hier voor de rechter’
    video

    Schoonmoe­der Syriëgan­ger Jermaine W.: ‘Breng Syriëgan­gers hier voor de rechter’

    ,,Breng Syriëgangers hier voor de rechter, anders worden ze daar vrijgelaten en zijn ze over tien jaar veel gevaarlijker", dat zegt de moeder van Meryam, een Syriëganger die met haar man en drie kinderen in 2014 naar het strijdgebied in Syrië en Irak vertrok. De man, de bekende jihadist Jermaine W., is inmiddels overleden. Maar Meryam en haar drie kinderen (die nu ongeveer 11, 9 en 7 jaar oud zijn) bevinden zich nog in het allerlaatste stukje IS-gebied dat over is rond het stadje Baghuz In Syrië.