Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Wéér coronaspuger acht weken cel in: 19-jarige bespuugt buschauffeur na ruzie

De 19-jarige man die dinsdag een buschauffeur in Maastricht bespuugde en daarbij zei dat hij het coronavirus had, moet acht weken de cel in. Ook moet hij de buschauffeur 450 euro betalen. Dat heeft de politierechter in Roermond besloten. Het was de eerste keer dat het supersnelrecht in Limburg werd toegepast.

De 19-jarige Heerlenaar moest zich vanmorgen verantwoorden voor de politierechter in Roermond. De officier van justitie had een celstraf van tien weken gëeist, waarvan twee weken voorwaardelijk. 

Het zoveelste corona-incident vond dinsdag plaats bij het centraal station in Maastricht. De Heerlenaar wilde met de bus mee, maar had niet genoeg saldo op zijn ov-chipkaart staan. Er ontstond ruzie met de buschauffeur waarna de 19-jarige hem bespuugde. De Heerlenaar riep daarbij dat hij het coronavirus had. Hij werd veroordeeld voor mishandeling, bedreiging en belediging.

Meteen de cel in

Onverlaten die spugen of hoesten in het gezicht van andere mensen en daarbij roepen dat ze corona hebben, kunnen rekenen op relatief zware celstraffen. Eerder al gingen in Den Haag, Den Bosch en Breda ook coronaspugers voor acht weken de cel in (twee van die mannen kregen tien weken cel, maar twee weken daarvan zijn voorwaardelijk). Drie anderen (nog een in Breda en twee in Utrecht) kwamen er met iets minder zware straffen vanaf van twee tot vier weken of een werkstraf. Maandag staan in Assen en Rotterdam ook weer coronahoesters en - spugers voor de rechter. De veroordeelden moeten hun straf in veel gevallen meteen uitzitten.

Justitie treedt hard op tegen coronahoesters en -spugers: ,,Het is verwerpelijk en onacceptabel. We slepen ze daarom snel voor de rechter en het uitgangspunt is een celstraf van weken of maanden en die meteen uitzitten ook,” aldus een woordvoerder.

Kijk hier naar onze video's over corona:

  1. Onderwijsinspectie neemt rel binnen bestuur Cornelius Haga Lyceum mee in onderzoek

    Onderwijs­in­spec­tie neemt rel binnen bestuur Cornelius Haga Lyceum mee in onderzoek

    De spanningen binnen het bestuur van het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum lopen flink op. Gisteren kwamen berichten naar buiten dat de voorzitter van het schoolbestuur de directeur-bestuurder heeft geschorst. Autoritair optreden, pesterijen en intimidatie zouden daaraan ten grondslag liggen. Een aantal docenten zou daarom zijn vertrokken. De Inspectie van het Onderwijs zegt ook ‘signalen’ te hebben ontvangen over een vermeende bestuurscrisis binnen het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum.