Weer meer besmettingen, maar aantal sterfgevallen onder ouderen flink lager
Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Nederland is de afgelopen week met 7 procent toegenomen naar 31.984 op weekbasis. Dat is onder meer een gevolg van een groter aantal afgenomen tests (plus 20 procent), maar het RIVM maakt zich zorgen. Het reproductiegetal kwam voor het eerst in weken fors boven de 1 uit, wat betekent dat de epidemie groter wordt.
Delen per e-mail
Toch is er ook een positieve ontwikkeling te noteren. Het aantal sterfgevallen dat het RIVM kon koppelen aan een positieve testuitslag in de afgelopen zeven dagen, ging van 262 (in de week van 16-23 februari) naar 177 (week 23 februari-2 maart). Bij 75-plussers, die als eerste aan de beurt zijn bij de vaccinatie, daalde het aantal van 218 naar 136. Dat lijkt er op te duiden dat de vaccinatiecampagne zijn vruchten begint af te werpen. Het totaal aantal gemelde sterfgevallen daalde van 418 naar 309, een deel daarvan heeft betrekking op mensen die langer dan een week geleden overleden.
In een eerder deze week gepubliceerd advies waarschuwde het Outbreak Management Team (OMT) nog dat het te vroeg is om vergaande conclusies te trekken over de effecten van vaccinatie, ondanks de eerste positieve bevindingen. ,,Het aantal personen dat al twee vaccinaties heeft ontvangen en hiermee volledig beschermd zou kunnen zijn, is nog te beperkt.”
Verpleeghuizen
Toch spreekt ook het RIVM van ‘de eerste goede gevolgen van vaccinatie tegen het coronavirus in Nederland’. Afgelopen week was de leeftijdsgroep 75-plus goed voor 6 procent van het aantal nieuwe besmettingen, dat was een week eerder nog 7,1 procent. Ook in de resultaten van het bron- en contactonderzoek is het effect van vaccinatie zichtbaar. Van alle herleidbare besmettingen kon afgelopen week 2,5 procent gerelateerd worden aan een verpleeghuis of woonzorgcentrum voor ouderen. Over de afgelopen drie maanden was dat gemiddeld 6,6 procent.
Toch toont het RIVM zich bezorgd. Het reproductiegetal, waarmee bijgehouden wordt, hoe de epidemie zich ontwikkelt, ging van 0,99 (stand 5 februari) naar 1,14 (stand 12 februari). Dat betekent dat op die dag, de meest recente waarvoor een betrouwbare inschatting gemaakt kan worden, 100 mensen met corona 114 anderen besmetten. Voor de Britse variant van het virus ging dat reproductiegetal zelfs naar 1,26, dat was een week eerder nog 1,14.
Het aantal opnames voor Covid-19 in het ziekenhuis was afgelopen kalenderweek met 1113 ongeveer hetzelfde als de week ervoor. Het zelfde geldt voor het aantal opnames op de intensive care. Dat zijn er nu 224, een week eerder 240.
Tekst gaat verder onder graphic
Vooruitzichten ‘niet goed’
Het RIVM constateert dat meer mensen de afgelopen week Covidachtige klachten ontwikkelden, een gegeven dat onder meer naar voren komt in de Infectieradar, waarin deelnemers kunnen invullen dat ze klachten hebben. Een deel van de deelnemers die aangeeft klachten te hebben, geeft aan te vermoeden dat de klachten het resultaat zijn van hooikoorts. Ook wanneer deze mensen buiten beschouwing gelaten worden, neemt het aantal mensen met klachten echter toe, stelt de rijksdienst.
Mogelijk verklaart dat waarom weer meer mensen de weg richting teststraat vonden. Het waren er 317.361, tegenover ruim 263.000 vorige week. Het percentage tests dat positief uitviel daalde, van 9,7 procent naar 8,9 procent. Toch stelt het RIVM dat de vooruitzichten niet goed zijn. Bij alle leeftijdsgroepen onder de 50 nam het aantal positieve tests sterk toe.
Kijk hier onze video's over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Fysiotherapeut heeft handen vol aan verkrampte thuiswerkers: ‘Rug en nek in de knoop’
Het afgelopen jaar is het aantal rug- en nekklachten vanwege het thuiswerken behoorlijk toegenomen, zien fysiotherapeuten. Er is al veel gewonnen als je de discipline op kunt brengen om níet door te werken. ,,Desnoods gebruik je daarvoor een app of een stopwatch.’’ -
Begint je laptop vaak te blazen? Dit kan je eraan doen
Een laptop die gloeiend heet wordt of middenin een Zoom-gesprek begint te blazen is geen pretje. Onze techredacteur legt uit wat je daartegen kan doen en tipt enkele laptopkoelers. -
PREMIUM
Enquête: Extra lerarengeld is niet op de juiste plek beland
Leraren en ondersteuners vinden dat ze veel te weinig zijn betrokken bij de verdeling van 150 miljoen euro extra voor het voortgezet onderwijs. Sterker nog, het leeuwendeel van de medewerkers op middelbare scholen heeft volgens een enquête geen idee wat er met het geld is gebeurd of zegt dat het niet is uitgegeven. -
PREMIUMVIDEO
3000 bezoekers wagen zich in de kroeg: ‘Als ik hierdoor corona krijg, neem ik dat voor lief’
Wie had gedacht dat het ooit nieuws zou zijn dat mensen een biertje drinken in de kroeg? In vijf Utrechtse cafés mocht het vandaag weer, in het kader van de Fieldlab-experimenten. Onder toeziend oog van tientallen journalisten -waaronder Franse, Britse en Belgische- zullen de komende vier dagen 3000 bezoekers zich, getest en wel, wagen aan een tapbiertje. „Mocht ik hierdoor corona krijgen, neem ik dat voor lief.” -
Rekenkamer: Teruggedraaide verhuizing marinierskazerne kostte bijna 1 miljard euro
De voorgenomen verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen, die begin 2020 werd teruggedraaid, heeft een kleine 1 miljard euro méér gekost dan werd verwacht. De Algemene Rekenkamer noemt dat in een hard rapport over bezuinigingen bij Defensie ‘ontluisterend’. De extra kosten waren deels te voorzien geweest en ‘vermijdbaar’.
-
Musicus zo blij met prik, dat hij concert geeft op priklocatie Leiden
Componist en pianist Laurens van Rooyen is zo ‘overmand door emoties van dankbaarheid’ nu hij zijn eerste coronaprik heeft gehad, dat hij donderdagochtend een pianoconcert gaat geven op een vaccinatielocatie in Leiden. Dat meldt Het Rode Kruis. -
De kant-en-klare dakkapel wordt alsmaar populairder, mede dankzij de coronacrisis
Wie met enige regelmaat in de auto zit, heeft ze misschien al eens voorbij zien rijden: vrachtwagens met kant-en-klare dakkapellen op de oplegger. Deze in de fabriek gemaakte dakkapellen zijn ideaal voor iedereen die binnen een dag meer licht en ruimte in huis wil. -
Mbo-studenten helpen vaccineren
Mbo-studenten gaan GGD regio Utrecht helpen met vaccineren tegen corona. Donderdag starten ze samen een pilot in de vaccinatiestraat in Houten.