Volledig scherm
© ANP/Sander Koning

Weer meer treinen vertraagd door spoorlopers

Mensen die langs het spoor lopen, veroorzaken daarmee steeds vaker problemen voor de spoorwegen. Ondanks pogingen om spoorlopen tegen te gaan, zoals hekwerk en waarschuwingscampagnes, registreerde ProRail in de eerste helft van dit jaar al 1724 vertragingen door zogenoemde spoorlopers. Dat is een stijging van 11 procent op jaarbasis.

In heel 2016 veroorzaakten mensen die langs het spoor liepen 3105 vertragingen. Vaak gaat het om wandelaars, spelende kinderen, mensen die hun hond uitlaten of vandalen. Zelfdoding is niet meegerekend.

ProRail hoopt door meer en gerichter te surveilleren het tij te keren. Het nieuwste wapen in de strijd tegen spoorlopen heet 'big data'. In een nieuwe app combineert ProRail bijvoorbeeld de weersverwachting, informatie over de omgeving en eerdere gevallen van spoorlopen. Medewerkers zien op hun tablet waar de kans om spoorlopers aan te treffen het grootst is. Na een succesvolle proef gaan alle incidentbestrijders de app nu gebruiken.

  1. Afgeluisterde MH17-gesprekken reiken tot in Kremlin

    Afgeluis­ter­de MH17-gesprekken reiken tot in Kremlin

    De afgeluisterde telefoongesprekken die vanmiddag door het MH17-onderzoeksteam naar buiten zijn gebracht, lijken op directe betrokkenheid van het Kremlin te duiden bij wapenleveranties aan de pro-Russische rebellen in Oekraïne. In een van de gesprekken die het Joint Investigation Team (JIT) vanmiddag afspeelde, is Vladislav Soerkov te horen: hij was twee jaar vice-premier van Rusland en is nog steeds een adviseur van president Poetin.