Volledig scherm
© anp

Weer minder gevangenen in Nederlandse bajes

Het aantal gevangenen in Nederland is opnieuw flink gedaald. Ons land telde vorig jaar 39.800 gedetineerden, 8 procent minder dan een jaar eerder en liefst 20 procent minder dan tien jaar geleden.

Quote

Er worden te weinig mensen veroor­deeld

Gerrit van de Kamp

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De reden voor de afname is volgens het CBS eenvoudig: de criminaliteit in ons land neemt sterk af. De politie registreerde vorig jaar 29 procent minder misdrijven dan in 2005. ,,Die afname zet onverminderd voort, en geldt voor alle veel voorkomende delicten," zegt Maarten Bloem van het CBS. Vergrijzing is de belangrijkste oorzaak, maar burgers en bedrijven beschermen zich ook steeds beter tegen criminaliteit, bijvoorbeeld door hun huis of bedrijfspand beter te beveiligen.

Maar volgens politievakbond ACP heeft de daling heel andere oorzaken. ,,Er worden te weinig mensen veroordeeld,'' zegt voorzitter Gerrit van de Kamp. ,,Het oplossingspercentage is te laag, en van cybercrime wordt amper aangifte gedaan omdat het te ingewikkeld is. De criminaliteit neemt helemaal niet af, ook al zeggen de cijfers van het CBS van wel. Die zijn puur gericht op de klassieke misdrijven, en dus achterhaald. Statistieken kunnen er wel degelijk naast zitten.''

Minder cellen
Van alle gedetineerden in ons land heeft 36 procent een Nederlandse achtergrond, stelt het CBS. 44 procent heeft een niet-Westerse achtergrond, de overige 18 procent bestaat uit Westerse allochtonen. Van de laatste 2 procent is de nationaliteit niet bekend. 11 procent van alle gevangenen in ons land is van Marokkaanse afkomst, 9 procent is van Surinaamse komaf en 7 procent van Antilliaanse afkomst. Drie op de honderd gevangenen zijn ouder dan 65, negentig procent is man.

Door de afname van het aantal gedetineerden heeft Nederland steeds minder cellen nodig. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft al honderden cellen verhuurd aan België en Noorwegen: die landen kampen juist met overvolle gevangenissen. Ook overweegt het ministerie een aantal gevangenissen te sluiten.

  1. Kelder en Derksen lijnrecht tegenover elkaar in AD-show: Al die ic-verhalen, wat heeft het opgeleverd?
    TV-SHOW NL NA CORONA

    Kelder en Derksen lijnrecht tegenover elkaar in AD-show: Al die ic-verhalen, wat heeft het opgeleverd?

    Hebben alleen mensen die gezond leven straks nog recht op levensreddende zorg? En blijven we afstand houden, ook als de crisis voorbij is? Het waren belangrijke vragen die langskwamen in De Toekomst van Nederland, ons leven na corona. De gezamenlijke talkshow van het Algemeen Dagblad en Hart van Nederland was dinsdagavond twee uur lang te zien op SBS6. Hieronder lees en bekijk je de highlights van de uitzending.