Volledig scherm
© thinkstock

Weer minder mannen voor de klas in basisonderwijs

Grote kans dat als je een basisschool binnenstapt, je vooral vrouwen voor de klas ziet staan. Slechts één op de zeven leerkrachten daar is man. De afgelopen vijf jaar is het aandeel mannen op de basisschool elk jaar verder afgenomen. Dat blijkt uit een data-analyse van LocalFocus op basis cijfers van DUO over 2014.

In Limburg staan relatief de meeste mannen voor de klas. Bijna 20 procent van de leraren in de regio Parkstad Limburg is man. Ook de andere regio's in Limburg staan hoog in de lijst. Helemaal onderaan de lijst staan Eemland (Amersfoort) en Flevoland. Hier is slechts één op de tien basisschoolleraren man. 

Het aantal mannen voor de klas daalt al jaren: in 2010 stonden nog ruim 16 duizend mannen voor de groepen 1 tot en met 8, vorig jaar waren dit er minder dan 13.538. Ook het aantal vrouwelijke leraren in het basisonderwijs neemt af maar de afname is in die groep minder groot.

Vorig jaar schreef vakbond CNV Onderwijs op basis van een enquête dat er 'behoefte is aan meer mannen voor de klas'.

Bekijk hieronder de verdeling tussen mannelijke en vrouwelijke docenten in het basisonderwijs. Selecteer bovenaan de verschillende regio's of een alternatieve verdelingsvorm.