Volledig scherm
Een jaar na een grote brand in Wateringen wordt nog steeds asbest verwijderd in de Westlandse kern. © AD/Thierry Schut

Weer onderzoek naar asbest Wateringen

Een week nadat het kritische rapport van de provincie Zuid-Holland uitlekte, komt er toch weer een groot onderzoek naar de achtergebleven asbest in Wateringen. De gemeente laat tien huizen, waar nog geen onderzoek is gedaan, inventariseren.

,,Dat is het begin. Afhankelijk van de resultaten, wordt de cirkel waarin de inventarisatie plaatsvindt, uitgebreid," zegt een gemeentewoordvoerder.

Begin april moet de sanering na de asbestbrand in Wateringen zijn afgerond. De tien huiseigenaren worden dinsdag geïnformeerd over de inventarisatie, die 400 euro per perceel kost. ,,Zij moeten daar namelijk nog wel toestemming voor geven,'' laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Vorige week werd het college van b en w op het matje geroepen bij de provincie. Uit een rapport bleek dat de aanpak van de gemeente ondermaats was en dat de bewoners nog steeds een serieus gezondheidsrisico lopen. Toch blijft de gemeente erbij dat deze aanpak altijd al zo op de planning stond. ,,Het wordt slechts geïntensiveerd."

De asbestaffaire is het gevolg van een brand in een loods aan de Poeldijkseweg op 13 januari 2015. Bij de brand kwam asbest vrij en in de omliggende straten werd een noodverordening afgekondigd.

Daken
De gemeente reinigde de openbare ruimte, auto's en tuintjes. Hoewel in april de wijk 'asbestveilig' werd verklaard, bleek het gevaarlijke goedje toch nog in de wijk aanwezig. Zoals bij huizen waarvan het dak niet was schoongemaakt. Eind januari moet blijken op welke daken en in welke tuinen er nog asbest is gevonden. Dan krijgen bewoners vier weken om over te gaan tot sanering. Als ze dat niet doen, past de gemeente 'bestuursdwang' toe en geeft ze zelf opdracht tot sanering. Begin april moet de kwestie afgerond zijn