Volledig scherm
Al het vliegverkeer werd op Eindhoven Airport stilgelegd vanwege de mist. © ANP

Weer vluchten vanaf Eindhoven Airport

Het vliegverkeer is vanochtend weer op gang gekomen vanaf Eindhoven Airport. De mist rond de luchthaven is weggetrokken. Er staan voor vandaag veertien extra vluchten gepland om de achterstand weg te werken.

Zo’n negenhonderd passagiers strandden gisteren op de luchthaven omdat de vliegtuigen vanwege de mist niet konden vertrekken. Op één vlucht na ging er na twaalf uur ’s middags niks meer de lucht in. 

Vanochtend lijkt alles weer business as usual in de terminal. Van echt grote drukte is geen sprake. Wel werkt de tegenslag van gisteren nog wat door: de eerste drie vluchten vertrokken met een uur vertraging. Lange rijen bij de incheckbalies ontbreken, hoewel de gisteren gestrande reizigers opnieuw moeten inchecken.

Van enige mist is vandaag geen sprake: alle geplande vluchten gaan vooralsnog door. Ook landen op het vliegveld is weer mogelijk. Verwacht wordt dat het vliegverkeer in de loop van de ochtend weer volledig normaal verloopt. Volgens woordvoerster Michelle van Waasdijk van Eindhoven Airport ‘verloopt de operatie voorspoedig’. ,,Het is rustig, er zijn wel veel mensen maar de sfeer is goed.’’

Veldbedden

Gedupeerde reizigers moesten gisteren weer huiswaarts of zelf een alternatief vinden voor hun reis. Het Rode Kruis zette gisteravond zo’n 150 veldbedden neer zodat gestrande passagiers er konden slapen. Slechts een vijftigtal reizigers bracht hierop de nacht door. De meeste mensen gingen naar huis of naar familie. ,,Honderden anderen zijn in hotels in de omgeving ondergebracht’’, aldus Van Waasdijk. De veertien geschrapte vluchten van gisteren worden vandaag alsnog uitgevoerd: twaalf van Ryanair, één van Wizzair en één van TUI.

Treinkaartjes

Frans en Gerda Bergsma uit Twente hadden twee dagen naar Londen willen gaan. Alles was geregeld, het hotel, de treinkaartjes, maar gisteren leek het er niet van te komen. ,,We gaan maar weer naar huis. Dit wordt niks meer’’, zei Frans Bergsma gisteren. ,,Dit is wel het laatste dat we verwacht hadden’’, aldus zijn vrouw.

Anne en Alberto Pereira Guedes stond het huilen nader dan het lachen. Buiten in de druilerige regen stonden ze op een vriend te wachten die hen weer op kwam halen. Ze wonen in Cuijk en zouden voor twee weken naar familie in Portugal gaan. ,,Dit is niet leuk’’, zei Anne. Een meevaller is er wel: ze hadden al een nieuwe vlucht kunnen boeken voor morgen via Düsseldorf.

Veel overlast

Ook op Schiphol zorgde de mist voor veel overlast. Normaal gesproken worden daar door de luchtverkeersleiding 65 inkomende vluchten per uur afgehandeld, nu waren dat er 34 per uur.