Volledig scherm
© anp

Weerplaza: 'Horrorwinter is spookverhaal'

De geruchten over een vermeende 'horrorwinter' die er volgens Belgische en Engelse media aan zit te komen, zijn op niks gebaseerd. Weerinstituut Weerplaza doet de voorspelling af als een 'spookverhaal'. 'Er zijn geen manieren om een koude of zachte winter op een betrouwbare manier te voorspellen.'

Het bericht over de aanstaande 'horrorwinter' werd onder andere gebracht door de Britse tabloid Daily Mail. 'Daarna is het overgenomen door diverse Nederlandse media,' vertelt Ben Lankamp van Weerplaza. Het bericht heeft als strekking: 'Britse meteorologen verwachten een horrorwinter met heel veel sneeuw, van november tot en met januari.' 'Bij Weerplaza ontvingen we zelfs al een telefoontje van een leverancier van strooizout, die wilde weten of wij dezelfde gedachten hadden.'

Gok met een dobbelsteen
Lankamp legt uit dat een seizoensverwachting niet te voorspellen is. Ondanks dat er tegenwoordig heel krachtige apparatuur ter beschikking is voor meteorologen, is een voorspelling op langere termijn niet te doen.

'Een jaar of vijf geleden wisten de seizoensmodellen maar in twee van de 50 gevallen beter te scoren dan een simpele gok met een dobbelsteen. Dat is inmiddels vijf van de 50 geworden, maar het gaat dus nog steeds mis in 90 procent van de gevallen.

Charlatan
De bron waar Daily Mail zich op berust is de omstreden Jonathan Powell. Deze man doet zich al jaren voor als meteoroloog via zijn website vantageweatherservices.co.uk. Dagblad The Guardian heeft deze man al eens ontmaskerd als charlatan. Hij runde zijn site eerst met andere 'erkende meteorologen', maar deze bleken na onderzoek van de krant helemaal niet te bestaan.

Ook de weerkaarten en grafieken op de site bleken lukraak bij elkaar te zijn gevist om een doembeeld te creëren. 'Het is een man die zichzelf meteoroloog noemt, maar bij ons weten nog nooit een normale weersverwachting heeft gepubliceerd,' aldus Lankamp.