Volledig scherm
Olivier Vos zet koffie in de speciale filterkoffie-hoek van koffietent Koffie Leute in Utrecht. ,,Bij filterkoffie zie je wat er gebeurt'', zegt eigenaar Martijn Engels. © Erik van 't Woud

Weg met de moeilijke macchiato. Gewoon weer filterkoffie!

Lekkende percolators, peperdure Jura-apparaten; het hóeft allemaal niet meer. Je kan tegenwoordig met een gerust hart weer een ouderwetse pot filterkoffie zetten. De nostalgische bak met pleur is namelijk helemaal terug.

De ouderwetse bak filterkoffie moest het de afgelopen jaren steeds vaker afleggen tegen bijvoorbeeld de Senseo, de Nespresso of het dure espressoapparaat. Dat tij lijkt te keren. Filterkoffie wordt vooral bij jongeren steeds populairder: goedkoop, en zo gezet.

Het succes is ook te zien in de verkoop van filterkoffieapparaten. Coolblue verkocht het afgelopen jaar 58 procent meer filterkoffieapparaten dan het jaar daarvoor. Bol.com zag een stijging van 30 procent.

Reden genoeg voor koffietentjes om ook op de trend in te spelen. De Groningse Gerben Engelkes, winnaar van de Misset Koffie Top 100, was er vroeg bij. ,,Ik verkoop al sinds 2012 filterkoffie in mijn zaak. Het heeft me zeker geen windeieren gelegd. Het is een prachtig product. De mooie smaken komen erin naar boven en je kunt er enorm mee variëren."

Langzame koffie

Quote

Het is gezonder, minder vet en bevat minder dierlijke producten dan bijvoor­beeld cappuccino

Marijn Gijsbers, beste barista van Nederland

Marijn Gijsbers, die dit jaar tot beste barista van Nederland werd uitgeroepen, is het met zijn collega eens. ,,De trend van filterkoffie, of zoals wij het noemen: slow coffee, zien we al langer, maar vooral de laatste twee jaar is het echt populairder aan het worden. Niet vreemd: het is gewoon lekkere koffie, zonder dat je een peperduur koffieapparaat nodig hebt. En er is minder kennis nodig voor een kwalitatief goed kopje koffie. Daarbij is het echt iets van deze tijd om weer zwarte koffie te drinken. Het is gezonder, minder vet en bevat minder dierlijke producten dan bijvoorbeeld cappuccino."

In de Utrechtse zaak Koffie Leute pakken ze het fenomeen filterkoffie nóg serieuzer aan. Een groot deel van de zaak staat in het teken van filterkoffie. ,,We zijn ermee begonnen uit voorliefde", vertelt Martijn Engels, een van de eigenaren. ,,We wilden af van al die ingewikkelde espressomachines waar mensen niks van snappen. Dat is voor klanten een soort mysterie. Bij filterkoffie zie je wat er gebeurt." Volgens Engels wordt filterkoffie ten onrechte onderschat. ,,Het doet echt niet onder voor espressokoffie. Eigenlijk zou je espresso kunnen vergelijken met whisky, en filterkoffie met wijn. Wijn drinkt immers ook een stuk lekkerder weg, en er zijn veel meer smaken en mogelijkheden."