Volledig scherm
Een van de flats Arendshorst in de Amersfoortse wijk Liendert. © Google Streetview

Weggepeste homo (27) slaakt noodkreet op Facebook

In een emotionele noodkreet op Facebook schreeuwt een weggepeste Amersfoortse homo (27) om hulp. De gemeente bracht hem tijdelijk elders onder maar vindt naar zijn zeggen geen oplossing waardoor hij terug moet naar de wijk Liendert. Het college van burgemeester en wethouders heeft zijn afschuw uitgesproken over de zaak.

De homoseksuele twintiger kocht vijf jaar geleden een flatwoning in Arendshorst in de wijk Liendert. Al vrij snel hadden 'groepen' het op hem voorzien omdat zijn geaardheid voor hen niet acceptabel is. Eind 2012 verslechterde de situatie, schrijft het slachtoffer op zijn Facebookpagina.

Kruipen
'Kruipen over de galerij van mijn flat om veilig thuis te komen. Dat heb ik de afgelopen jaren gedaan om ervoor te zorgen dat buurtbewoners niet wisten in welk appartement ik woon. Ik heb namelijk dagelijks te maken met (doods)bedreigingen, stenen gooien, het leksteken van de banden van mijn auto, ingooien van autoruiten, in de bosjes duwen, uitschelden tot aan de galerijdeur,' begint hij zijn noodkreet.  

De Amersfoorter kon naar eigen zeggen niet meer normaal over straat of de hond uitlaten en alarmeerde de politie en gemeente. Die laatste reageerde in eerste instantie niet volgens hem. Uiteindelijk gebeurde dat wel en vond ze zijn situatie zo schrijnend en onveilig dat hij in augustus 2013 elders tijdelijke woonruimte kreeg.
 
Half jaar
De jonge homoseksueel zit er nu een half jaar en verkeerde in de veronderstelling dat hij er kon blijven maar moet naar eigen zeggen nu wél terug naar zijn oude buurt. Volgende maand loopt het huurcontract van zijn tijdelijke stek af.

Verkoop van zijn appartement is volgens hem geen optie omdat hij dan met een restschuld blijft zitten en in de schuldsanering terechtkomt. 'Ik moet mijn huis verkopen om mijn leven veilig te stellen. Dan word ik nogmaals gestraft voor mijn geaardheid,' schrijft hij. 

De homoseksueel vraagt Facebookgebruikers om zijn verhaal te delen en hem zo te helpen de gemeente op haar verantwoordelijkheid te wijzen. De noodkreet is inmiddels bijna 4000 keer gedeeld. 

Het Amersfoortse college van burgemeester en wethouders spreekt in een open brief aan de gemeenteraad zijn afschuw uit over de gebeurtenissen en brengt de zaak onder de aandacht van de raadsleden.

Volgens wethouder van Integratie Cees van Eijk, die de noodkreet van het slachtoffer gisteren zag en hem daarnaa sprak, accepteren Amersfoorters niet wat de homoseksuele twintiger is overkomen. Dat meldt de politicus op Twitter (zie hierboven). 

'Nieuw perspectief'
De gemeente Amersfoort zegt dat het elders onderbrengen van de homoseksuele twintiger bedoeld was als een 'tussenoplossing' in het belang van diens rust en veiligheid. 'Er wordt gezocht naar een nieuw perspectief,' verklaart een woordvoerder tegenover het AD.