Volledig scherm
PREMIUM
Nynke de Jong. © Shody Careman

Wegzwijmelen bij Elfstedentocht

columnNynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.

Quote

Je weet nooit wanneer je het weer mee kunt maken

Nynke de Jong

Zo nu en dan moet je er even aan overgeven: aan een avondje wegzwijmelen bij oude Elfstedentochtbeelden. Ik ben geen Erben Wennemars die bij 3 graden vorst de voicemail van Elfstedenvoorzitter Wiebe Wieling vol brult, maar op dagen dat de gevoelstemperatuur rond het vriespunt ligt, mag ik me graag onderdompelen in nostalgische beelden van een Bonkefeart vol Unoxmutsen.

En als ik daar behoefte aan heb, dan is daar altijd Andere Tijden Sport. Waarin gisteravond Reinier Paping en Henk Angenent op bezoek gingen bij Evert van Benthem. De drie Elfstedentochtwinnaars samen.

Ik heb regelmatig heimwee naar die dag in 1997. Hoe mijn moeder ons uit bed haalde. Hoe we om half zes ’s ochtends langs de Zwette stonden, wachtend op de eerste rijders die richting Sneek schaatsten. Mijn moeder had ons gedwongen om mee te gaan. ‘Je weet nooit wanneer je het weer mee kunt maken’, was haar argument. Ze bleek een vooruitziende blik te hebben.

Ik heb zin in een nieuwe Elfstedentocht. Om die magie weer eens mee te maken. Friesland op z’n kop. Overal Elfstedenlogees.