Weinig bekijks bij Pegida-demonstratie in Eindhoven: voorman leest krant in brandende zon

VideoPegida-voorman Edwin Wagensveld demonstreerde vanmiddag op het Stadhuisplein in Eindhoven. Wat een demonstratie met veel bekijks had moeten zijn, werd voor Wagensveld een rustige middag waarop hij een zelfgemaakt krantje kon lezen.

Vrijdagochtend liet het Eindhovense gemeentebestuur Pegida weten dat de anti-islamorganisatie geen actie mag voeren bij de Al-Fourqaan moskee, zoals de organisatie had aangekondigd. Een eerdere demonstratie van Pegida daar liep volledig uit de hand. Pegida kondigde daarom aan dat zij voortaan iedere zondagmiddag naar Eindhoven zouden komen. Net zolang totdat ze wél bij de Al-Fourqaan moskee terechtkunnen.

Krantje

Wagensveld kwam vanmiddag dan ook naar het Stadhuisplein in Eindhoven. Hij las tussen 13.00 en 15.00 uur een krantje vanuit zijn klapstoel.  De voorman van Pegida kreeg in eerste instantie vooral aandacht van de toegestroomde media. Aan de randen van het plein stonden mensen van een afstandje toe te kijken, onder wie ook een groepje moslimjongeren. Die kwamen ook nog even in de buurt van de voorman, waarna een van hen met Wagensveld in discussie ging. 

Geen enkel moment dreigde de ‘demonstratie’ te ontsporen. Uiteindelijk was het vooral één man, Wagensveld, die in de hitte dik anderhalf uur lang een zelfgemaakte krant zat te lezen. 

Volledig scherm
Pegida-voorman Edwin Wagensveld in Eindhoven. © Bert Jansen