Volledig scherm
Zwarte Piet anno 2014 (l) volgens het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. Deze piet heeft geen kroeshaar, is bruin in plaats van zwart, heeft minder rode lippen en draagt geen oorringen. Tegenstanders van Zwarte Piet (r) zien liever een paarse piet met bijvoorbeeld rood haar (m). © anp

Weinig draagvlak in Tweede Kamer voor 'zwartepietenwet'

UpdateEr lijkt weinig draagvlak in de Tweede Kamer te zijn voor het plan van de PVV om een 'zwartepietenwet' in te voeren CDA-Kamerlid Pieter Heerma noemde het 'de volgende episode in een weinig verheffende discussie. Sinterklaas is een volksfeest. Het is van de samenleving en niet van de overheid.'

Ook SP-fractieleider Emile Roemer vindt dat het aan de mensen is en niet aan de politiek. 'Van bovenaf opleggen hoe tradities gevierd moeten worden past bij een dictatoriaal regime en niet bij een vrije samenleving'.

'De overheid moet niet voorschrijven hoe het sinterklaasfeest gevierd moet worden', zei ook een woordvoerder van minister Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken). Asscher probeert de emoties rond het onderwerp wat weg te halen door een bijeenkomst te organiseren met onder meer gemeenten en sinterklaascomités.

Hele weekend aan gewerkt
PVV-leider Geert Wilders kondigde de zwartepietenwet vandaag aan in het televisieprogramma Vandaag de dag van WNL. Zijn Kamerlid Martin Bosma had er volgens Wilders het hele weekend aan zitten schrijven.

Wilders wil dat overheden als gemeenten die iets doen met bijvoorbeeld de intocht van Sinterklaas verplicht worden om er voor te zorgen dat Zwarte Piet dan ook echt zwart is. Gemeenten mogen volgens het plan van Wilders de sinterklaasliedjes ook niet veranderen.

'Zo boos'
Wilders zei dat hij 'zo boos' kan worden over de discussie om Zwarte Piet aan te passen. De wet is bedoeld om 'onze cultuur te beschermen' en de discussie over Zwarte Piet en racisme is 'te belachelijk voor woorden', aldus Wilders. 'Het is een kinderfeest. Dit heeft niets met racisme te maken.'

Hoon
Het voorstel van Wilders wordt op Twitter op gehoon onthaald. 'Ik pleit voor een anti-waterstofperoxide wet zodat blond ook écht blond is,' twittert presentator Peter van der Horst.

Kunstenaar Frank van den Ham schrijft: en als je wat moe bent van al het moslim bashen ga je een zwarte piet wet schrijven. Voor de kinderen, voor hun feestje of?

Regisseur Maxim Bezembinder reageert met 'kan er nou geen wet komen die die man verbiedt?'