Volledig scherm
Overal in Nederland en Europa lopen wekkers minuten achter © Thinkstock

Wekkers in heel Europa lopen achter: 'En ik dat pleurisding maar bijstellen'

Voor veel Nederlanders bevestigt het nieuws dat digitale wekkers en klokken sinds kort vijf tot zes minuten achterlopen hun al aanwezige vermoedens. Op sociale media regent het honderden reacties. ,,En ik maar denken dat ik gek was."

Quote

Ik dacht dat ik iets verkeerds had gedaan

Marja de Lee over haar ineens achterlopende wekker

Als gevolg van politieke problemen tussen Servië en Kosovo, levert één van de twee landen sinds anderhalve maand niet langer de verplichte hoeveelheid stroom aan het Europese hoogspanningsnetwerk. 

Hierdoor is de frequentie waarmee de stroom uit Nederlandse en Europese stopcontacten komt tot onder de normale 50 Hertz gedaald. Digitale wekkers en klokken bepalen de weergegeven tijd echter op die 50 Hertz, waardoor ze inmiddels vijf tot zes minuten achterlopen.

,,Dus daarom lopen de magnetron en de wekkers niet goed," meldt Danielle Reinders op de Facebook-pagina van het AD. ,,Ik heb ze afgelopen weken al drie keer bijgesteld."

Dit moet een grap wezen, schrijft Linda Ras-Stagge. ,,Maar het klopt wel dat onze wekker en magnetron achterlopen! Héél raar!"

,,Mijn autistische ik kan weer rustig slapen nu," grapt Claudia Pak.

'Pleurisding'

Quote

De oven loopt inderdaad langzamer. Al twee keer de tijd moeten wijzigen

Mitchell Ruizendaal-Prins

'En ik maar denken dat ik gek werd', stelt Louise Schmidt. ,,Ik moet dat pleurisding elke keer bijstellen. Ik loop graag vijf minuten voor en de avond erna is dat nog maar twee minuten."

Hetzelfde dacht Kelly van Roon. ,,Ik durf het nu eindelijk te vertellen dat ik werkelijk dacht dat ik gek was. Ik had m'n wekker al paar keer goed gezet."

,,Ik heb m'n wekker altijd 5 min voorstaan," meldt Mieke Hulstaert- de Smit. ,,Van de week dacht ik ineens: huh, hij loopt gelijk met mn telefoon, hoe kan dat nou? Dit verklaart het dus!"

Marja de Lee vond het al zo raar dat de wekkers in huis achterliepen. ,,Normaal lopen ze altijd voor. Ik dacht heb ik iets verkeerds gedaan. Niet dus!!" 

De oven loopt inderdaad langzamer, zegt Mitchell Ruizendaal-Prins. ,,Al twee keer moeten wijzigen! Maar nooit bij nagedacht waarom!"

Zes minuten

Bij veel lezers is het tijdsverschil inderdaad exact zes minuten. ,,De wekker van mij loopt ook ineens een minuut achter," zegt Esther Jager.

,,Ik had hem altijd 5 minuten voor staan. Dus hij is 6 minuten langzamer geworden."

Co van Driel schrijft op Twitter:  ,,ja, dat klopt. Gisteren liep mijn digitale wekker zo'n zes minuten achter op mijn horloge."

Ook sirenes ontregeld
De achterlopende klokken hangen overigens samen met het niet werken van de noodsirenes in Nederland. ​​​​De sirenes worden elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur getest, maar in delen van onder meer Noord-Limburg, Gelderland, Utrecht en Zuid- en Noord-Holland bleven ze gisteren stil.

Volledig scherm
De 220 Volt uit het stopcontact loopt met een pulssnelheid van 50 Hertz door het elektriciteitsnetwerk © DG

Dringende oproep

Helaas voor de miljoenen Nederlanders met een digitale wekker zijn de problemen voorlopig nog niet opgelost.

Vanmiddag deed de ENTSO-E, de Europese koepel van hoogspanningsnetbeheerders, een dringende oproep aan de Nederlandse en andere Europese regeringen. ,,Wij dringen er bij Europese en nationale regeringen en beleidsmakers op aan om snel actie te ondernemen." Volgens de ENTSO-E heeft de huidige situatie zich nog nooit voorgedaan. ,,Dit moet stoppen."