'Welgesteld kind krijgt vaker dyslexieverklaring'
Kinderen uit het Gooi lijken vaker dyslexie te hebben dan kinderen op een zwarte school. Hoe komt dat? Een reden: een dyslexietest kost zo'n 1.000 euro.
Kinderen van welgestelde ouders krijgen veel vaker een dyslexieverklaring dan leerlingen van scholen in achterstandswijken of zwarte scholen, constateert de PO-Raad, de sectororganisatie voor het basisonderwijs. Cijfers heeft de raad niet, maar 'we weten dat scholen in het Gooi veel meer dyslexieverklaringen hebben', zegt woordvoerder Ad Veen.
De onderzoekspraktijk die de diagnose stelt, doet ook de begeleiding van het kind. Dan is dyslexie dus een markt
Naar het waarom van die verschillen is het gissen. Het ministerie van Onderwijs laat het onderzoeken. Mogelijk weten ouders in achterstandswijken niet goed dat ze hun kind op dyslexie kunnen laten testen of speelt geld een rol, suggereert Veen. ,,Mensen die het kunnen betalen, doen het." De kosten voor een dyslexietest kunnen oplopen tot 1.000 euro.
,,De reden dat veel ouders een dyslexieverklaring willen, is dat hun kind in het voortgezet onderwijs dan meer tijd krijgt voor het maken van een toets. Zo kun je extra tijd en bijles kopen", weet de woordvoerder. ,,Dat moet veranderen. Waarom kan een VO-school het kind niet meer tijd voor een toets geven en is er per se een dyslexieverklaring nodig?"
Vergissing
De PO-Raad doelt niet op kinderen die écht aan dyslexie lijden. De raad twijfelt niet over het bestaan van dyslexie, zoals hoogleraar Anna Bosman van de Radboud Universiteit gisteren in deze krant deed. ,,Dat is een pijnlijke vergissing. Een dergelijk statement vinden wij zeer schadelijk voor kinderen die het echt betreft." Naar schatting betreft dat 3 tot 5 procent van de leerlingen.
Het aantal dyslexieverklaringen ligt alleen veel hoger en dat betekent dat er ook leerlingen zo'n verklaring krijgen zonder dat ze dyslexie hebben. Onder 11-jarigen heeft 11 procent van de kinderen inmiddels een dyslexieverklaring. ,,Er is vaak een perverse prikkel: de onderzoekspraktijk die de diagnose stelt, doet ook de behandeling of begeleiding van het kind. Dan is dyslexie dus een markt."
Hoogleraar Bosman pleit voor beter taalonderwijs. Zij denkt dat de toename van het aantal dyslexiediagnoses ontstaat doordat kinderen niet meer goed leren spellen op school.
Computer
De PO-Raad vindt ook dat het taal- en leesonderwijs beter kan. ,,Ict in het onderwijs kan daarbij helpen", zegt woordvoerder Veen. De raad pleit al langer voor meer onderwijs via de computer, maar zegt dat daarvoor nu niet genoeg geld is. In het bestaande onderwijs wordt 'nog niet echt actie ondernomen' om het taalonderwijs te verbeteren.
Met beter onderwijs is het probleem niet opgelost, benadrukt de woordvoerder. Hij wijst erop dat er ook een rol voor ouders is weggelegd om de taalontwikkeling bij kinderen te stimuleren. Ze zouden meer tijd moeten nemen om met hun kinderen te lezen. ,,Ouders zijn druk. Kinderen gaan al met zes maanden naar de opvang en ouders hebben geen tijd om een uurtje of halfuurtje per dag aan lezen te besteden."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf. -
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10. -
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn. -
Psychische hulp voor slachtoffers tornado Zierikzee: ‘Om de bevolking te waarschuwen was geen tijd’
Burgemeester Jack van der Hoek van Schouwen-Duiveland heeft aangegeven dat slachtoffers van de tornado psychische hulp kunnen krijgen. Dat zei hij tijdens een persconferentie vanmiddag op het gemeentehuis. ,,Om de bevolking te waarschuwen was geen tijd, het kwam allemaal heel onverwachts.” -
Vandaag mogelijk opnieuw boerenacties: ‘Weet dat boeren zullen vechten voor hun toekomst’
Boeren voeren dinsdag mogelijk opnieuw actie tegen de stikstofplannen van het kabinet. Dat heeft Bart Kemp, voorman van boerenactiegroep Agractie Nederland, maandag laten weten. Hij gaf aan dat de acties niet door Agractie worden georganiseerd.
-
PREMIUMPhilips
Jeanne en Gerard willen van riskant apneu-apparaat af: ‘Als leek ben je aan de goden overgeleverd’
Philips krijgt al maanden de volle laag van toezichthouders, klanten en beleggers. De terugroepactie van ruim 5 miljoen riskante slaapapneu-apparaten verloopt traag. Hoeveel gevaar die toestellen echt opleveren, moet snel duidelijk zijn. -
42
Reacties op boerenprotest: ‘Wat sommige boeren doen, moet bekeurd worden’
‘Het is noodzakelijk voor het klimaat dat er flink wordt ingegrepen’ en ‘Iedereen begrijpt dat verandering moeilijk is, maar ook voordelen biedt': dit zijn enkele reacties op nieuwsonderwerpen die lezers bezighouden. Hieronder de lezersbrieven die in de krant van dinsdag 28 juni verschenen. Je kunt zelf een reactie insturen via brieven@ad.nl. -
PREMIUMAsielzoekers
Buschauffeur uit Ter Apel over jarenlange overlast: ‘Tien mannen bestormden mijn bus’
Buschauffeurs klagen al jarenlang over de onrust van asielzoekers op de buslijnen rond Ter Apel. Gisteren kwam staatssecretaris Eric van der Burg langs om te horen of de genomen maatregelen werken. Dirk Visser, buschauffeur bij Qbuzz, vond het een prettig gesprek.