Op het water vond vorig jaar ter hoogte van de Wilhelminapier de officiele opening plaats van de jaarlijkse Wereldhavendagen.
Volledig scherm
Op het water vond vorig jaar ter hoogte van de Wilhelminapier de officiele opening plaats van de jaarlijkse Wereldhavendagen. © ANP

Wereldhavendagen: 400.000 bezoekers verwacht

Langs de Nieuwe Maas in het hart van Rotterdam worden komend weekend zo'n 400.000 bezoekers verwacht. Zoveel kwamen vorig jaar op de Wereldhavendagen af, een jaarlijks terugkerend evenement dat op 6, 7 en 8 september voor de 36ste keer wordt gehouden.

Met het thema van dit jaar, 'Van Wolga tot Maas', onderstreept de Rotterdamse haven het steeds groter wordende belang van Rusland als handelspartner.

Rusland heeft een aandeel van 14 procent in het totale goederentransport via de haven van Rotterdam. Vooral Russische olie en olieproducten gaan via de havenstad de hele wereld over. Bovendien werd in 2012 tussen Rotterdam en Rusland 65 miljoen ton aan andere goederen in containers verscheept.

Niet alleen bedrijven uit de haven presenteren zich aan het publiek. De Koninklijke Marine laat zijn nieuwste patrouillevaartuig, Zr.Ms. Friesland, zien, de Britse marine stuurt de mijnenveger HMS Brocklesby die in 2011 actief was in de wateren bij Libië.