Wereldleiders zien Nijntje en Cruijff in promotiefilmpje

VideoVoorafgaande aan de opening van de nucleaire top in Den Haag hebben wereldleiders gisteren een filmpje te zien gekregen over Nederland. Ze maakten daarin kennis met Johan Cruijff, Rembrandt en Nijntje.

Al die wereldleiders zitten achter hun microfoon, in het World Forum in Den Haag. Klaar om te praten over gewichtige zaken. Maar eerst de openingsshow. Een film met Holland-promotie, met live in de zaal zang, dans en muziek. 'Nog nooit vertoond op een internationale top,' zegt Jaap de Hoop Scheffer.

Leiders aanraken
Drie dansers van het gezelschap Conny Janssen Danst uit Rotterdam dansen en rennen in de cirkel waar al die hotshots omheen zitten. 'Heel cool,' zegt Davide Ballotta, één van de dansers. Hij zwiert tussen Barack Obama, Ban Ki-Moon en Xi Jinping. Hij kan ze aanraken, als hij wil. Hij kijkt ze in de ogen en ziet ze lachen.

'Ik kom zelf uit Italië, dus ik zocht uiteraard even naar premier Matteo Renzi. Maar ook naar Rutte en Obama.'

Niet alleen statements
Het ministerie van Buitenlandse Zaken wilde tijdens de Nuclear Security Summit meer dan een oeverloze uitwisseling van statements in allerlei talen en ging in zee met IDTV Live, dat voor een show moest zorgen.

In 4 minuten moest duidelijk worden waarom het logisch is om juist in Nederland te praten over het voorkomen van nucleair terrorisme.

Daarom moesten onder meer de haven van Rotterdam, Schiphol en de kerncentrale van Petten in de film. 'Het was een heel gepuzzel', aldus Sandor van Geenen van IDTV. 'Het is ons zelfs gelukt om Nijntje erin te krijgen.'

'Het was spannend', zegt hij. 'Het was live, de hele wereld keek mee.'