‘Wereldwijd 195 miljoen banen weg door coronacrisis’
Door de pandemie met het coronavirus zullen in het tweede kwartaal wereldwijd 195 miljoen banen verloren gaan. De virusuitbraak zorgt vooral in Europa, Azië en de Arabische wereld voor een sterke daling van het aantal arbeidsplaatsen, verwacht de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). ING voorziet dit jaar 8 procent krimp voor de Nederlandse economie vanwege de coronacrisis.
Delen per e-mail
De Nederlandse economie zal vanwege de impact van de coronacrisis dit jaar waarschijnlijk met 8 procent krimpen. Dat meldt ING in een nieuwe raming. In het tweede kwartaal vertoont de economie naar verwachting een neergang van dik 16 procent. Voor de wereldeconomie rekent ING in 2020 op 2 procent krimp. De eurozone moet het doen met een neergang van 5 procent dit jaar, aldus economen van de bank.
Het verlies van tientallen miljoenen banen wereldwijd volgt uit een verwachte daling van 6,7 procent van alle voltijdsbanen in de periode april tot en met juni. Vooral in landen waar de lonen in het hogere segment van middeninkomens vallen is de klap hard. Hier zullen veel meer banen verdwijnen dan tijdens de financiële crisis van 2008, waarschuwt de ILO, onderdeel van de VN.
Lagere lonen
Tegelijkertijd dreigt de mondiale crisis, volgens ILO de ernstigste sinds de Tweede Wereldoorlog, vooral werkenden in landen met lagere lonen hard te raken. Hier werken juist in de getroffen sectoren als toerisme en horeca veel mensen op informele basis. Als zij door opdrachtgevers aan de kant worden gezet, hebben ze geen sociaal vangnet. Ook medische zorg is voor deze groep moeilijker te krijgen.
Hoeveel mensen hun werk of inkomen in heel 2020 verliezen hangt volgens de arbeidsorganisatie sterk af van de duur van de pandemie en maatregelen daartegen. De organisatie wijst erop dat 2,7 miljard werkenden te maken hebben met een volledige of gedeeltelijke lockdown, wat gelijk staat aan 81 procent van de mondiale beroepsbevolking. Van hen werken 1,25 miljard mensen in sectoren waar het risico op inkomstenverlies en ontslagen door het coronavirus groot is.
Volgens de ILO moeten overheden snel met steunmaatregelen komen die de banen en bestaanszekerheid van werkenden beschermen. Daarbij moet vooral veel aandacht uitgaan naar ontwikkelingslanden en de zwaarst getroffen sectoren.
Vliegreizen
Zeker 25 miljoen banen in de luchtvaart- en reisbranche staan op de tocht door de massale uitval van vliegreizen vanwege het coronavirus. Daarvoor waarschuwt de internationale brancheorganisatie IATA. Volgens de organisatie dreigt ruim een derde van 65,5 miljoen banen in de luchtvaart- en toerismesector wereldwijd te verdwijnen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMWaarvan Akte
Haar man zei vaak: ‘Ik zorg goed voor je, schatje’, maar na zijn overlijden ontdekt ze dat er niets te erven valt
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling in ons katern ZO. Deze week ontdekt een vrouw dat haar overleden partner weinig voor haar heeft achtergelaten. -
Nooit een Tupperware-party meer in Nederland: ‘Dit is het einde van een tijdperk’
Tupperware trekt vanwege de dalende verkopen de stekker uit Nederland. En daarmee komt ook een einde aan die befaamde Tupperware-party, waarbij consulentes bij een gastvrouw (of -heer) thuis keukengerei en ander spul aan de man brengen. Het vertrek komt niet onverwacht, zegt de één. Voor de ander is dit het einde van een tijdperk. ,,Het draaide vooral om de gezelligheid.” -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUM
Hoe langer de crisis duurt, hoe groter de hunkering naar wanneer alles voorbij is
Hoe langer de coronacrisis duurt, des te heviger onze hunkering naar het moment waarop alles weer voorbij is. Sjoerd Mossou smacht naar alles wat nu niet mag, naar zinderende festivals en zonnige terrassen, maar tegelijk: wat is er eigenlijk mis met ons brave burgermansleven?
-
video
Hoe komen we uit de lockdown? Dit zijn mogelijke scenario’s
Nu de besmettingscijfers wat afvlakken en het aantal doden per dag niet meer stijgt, rijst de vraag: wat mag er straks weer wel? Wat is de volgende stap na een wekenlange ‘intelligente lockdown’? ,,De horeca weer open, maar nog niet voor 70-plussers misschien.’’ -
PREMIUM
Daniël (26) dronk wat biertjes na het werk, maar toen ging het mis: ‘Mensen werden door de hele auto geslingerd’
Het ging ‘gruwelijk hard’, zag een fietser die op de Laageindeweg in Kootwijkerbroek ingehaald werd door een auto, en even later getuige was van een nagenoeg frontale botsing tussen die auto en een tegenligger. De ravage was enorm na de knal. Vier inzittenden werden met vooral veel botbreuken afgevoerd naar ziekenhuizen. -
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen.