Volledig scherm
Een Lancaster bommenwerper boven Derbyshire, Groot-Brittannië. © AFP

Werkendam gaat gecrashte Lancaster bergen

De gemeente Werkendam wil bijna 6 ton uittrekken om een vliegtuigwrak uit de Tweede Wereldoorlog te bergen. In de bommenwerper zit vermoedelijk nog het lichaam van een bemanningslid en zeer waarschijnlijk ligt er nog boordmunitie.

De Engelse Lancaster werd vorig jaar ontdekt. Het vliegtuig is volgens onderzoek op 22 juni 1944 neergehaald door een Duitse nachtjager en brandend neergestort in een polder bij Werkendam.

Aan boord waren acht bemanningsleden. Zes overleefden de crash. Eén bemanningslid ligt begraven in Werkendam. Het laatste bemanningslid wordt officieel vermist.

Een mooi eerbetoon
'Het is iemand die heeft gevochten voor onze vrijheid en dit heeft moeten bekopen met zijn eigen dood', staat over de staartschutter in een voorstel aan de gemeenteraad. 'Het is een mooi eerbetoon aan hem om het vliegtuig te bergen.'

Werkendam vraagt het ministerie van Binnenlandse Zaken om een bijdrage. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn ongeveer 5900 vliegtuigen neergestort op Nederlands grondgebied. Ongeveer 85 procent is tot dusver geborgen.