Volledig scherm
In een uitgestrekt niemandsland bij het Zeeuwse dorpje IJzendijke werd het slachtoffer woensdagochtend doodgeschoten © Google Streetview

Werkgever verdacht van doodschieten 'schoonzoon'

Een verboden relatie met de dochter van zijn baas is een 24-jarige Dordtenaar waarschijnlijk fataal geworden. In een uitgestrekt niemandsland bij het Zeeuwse dorpje IJzendijke werd hij woensdagochtend doodgeschoten.

De 50-jarige werkgever wordt ervan verdacht zijn 'schoonzoon' van het leven te hebben beroofd. Hij werd gisteren voorgeleid bij de rechter-commissaris. Die bepaalde dat hij in ieder geval nog twee weken vast blijft zitten in voorarrest.

Beperkingen
De vermoedelijke schutter zit 'in beperkingen'. Dat betekent dat hij geen contact mag hebben met de buitenwereld, met uitzondering van zijn advocaat. Twintig politiemensen doen nog onderzoek naar de zaak.

De man zou volgens bekenden tot zijn daad zijn gekomen, omdat hij tegen de relatie van de 24-jarige werknemer met zijn dochter was. Het slachtoffer dat in Wielwijk woonde is van Turkse komaf, de familie van zijn vriendin is Koerdisch. Het stel zou samen ook zijn weggelopen.

'Koerden trouwen met Koerden,' zegt een vrouw die via een vriendin van de Koerdische familie over de kwestie hoorde. 'Binnen de Turkse gemeenschap gaat het verhaal rond. Maar naar buiten toe wordt niet veel losgelaten, omdat het vreselijk is wat er is gebeurd.

'Bij de Turkse moskee aan de Vest in Dordrecht zeggen enkele bezoekers flarden te hebben gehoord over het drama. Zo zou de familie ook tegen de relatie zijn, omdat het 24-jarige slachtoffer nog getrouwd was of pas gescheiden.

De opgepakte Dordtenaar belde woensdagochtend zelf de politie om te melden dat hij iemand had doodgeschoten langs de N61. Toegesnelde agenten troffen de man bij zijn slachtoffer aan, met het pistool nog in de hand. Hij voldeed direct aan het bevel om het wapen te laten vallen en werd vervolgens gearresteerd. Het 24-jarige slachtoffer overleed ter plekke.

Geschrokken
Beiden zouden in Zeeland aan de aanleg van een nieuwe weg werken in opdracht van bouwbedrijf Strukton. De schietpartij gebeurde in de ochtend, nog voor andere collega's ter plaatse waren. 'We zijn heel erg geschrokken. Verschrikkelijk dat dit is gebeurd,' zei Irene van Dam van het bedrijf eerder in het AD.

Andere onderaannemers van Strukton die een rol hebben in de grootscheepse bouwtraject, zeggen niets mee te hebben gekregen van het incident. Er wordt over een afstand van 22 kilometer gewerkt.