Volledig scherm
De Markt in Delft. © archieffoto ANP

Werkgroep twijfelt: raadsenquête of extern onderzoek naar financieel drama Delft

Een werkgroep met vertegenwoordigers van de Delftse raadsfracties twijfelt nog. Moet er een raadsenquête naar de oorzaken van de financiële ellende van Delft komen of krijgt een extern bureau opdracht om zo'n onderzoek te doen?

Quote

Bij onze afwegingen speelt nu mee hoeveel tijd er is gemoeid met het onderzoek, maar natuurlijk ook hoeveel het kost

Joëlle Gooijer

Ook een derde optie behoort tot de mogelijkheden: een combinatie van deze twee.

,,We zijn nu vooral aan het uitzoeken op welke manier wij de meeste gegevens naar boven kunnen krijgen,'' zegt voorzitter van de werkgroep Joëlle Gooijer, fractieleider van de ChristenUnie. ,,We hebben sinds 27 janurari vier vergaderingen gehad. Dat verloopt zeer constructief. Morgen is de volgende bijeenkomst en als het goed is komen we nog voor de raadsvergadering van donderdag met een concreet voorstel.''

In dat laatste geval volgt er meteen een discussie in de raad waarna het voorstel - als daar kosten aan zijn verbonden - ter goedkeuring naar de provincie wordt doorgestuurd. Gooijer: ,,Bij onze afwegingen speelt nu mee hoeveel tijd er is gemoeid met het onderzoek, maar natuurlijk ook hoeveel het kost'.' Volgens de voorzitter is er bij de betrokken partijen de 'breed gedragen wil' om een goed beeld te krijgen hoe het kon gebeuren dat Delft tientallen miljoenen euro's heeft verloren op vooral bouwgrond en nu mogelijk de artikel 12-status moet gaan aanvragen.

,,Een extern bureau kan geen betrokkenen onder ede horen,'' weet Gooijer. ,,De raad kan dat wel. Daarom is het goed mogelijk dat wordt gekozen voor een combinatie van deze opties.''

  1. IJskoude nachten op komst, maar helaas: ‘Sneeuw bederft schaatspret’

    IJskoude nachten op komst, maar helaas: ‘Sneeuw bederft schaats­pret’

    Er komen een paar ijskoude, windstille nachten aan. Dikke ijsvloeren gegarandeerd, zou je zeggen. Wilfred Janssen van Weerplaza helpt natuurijsliefhebbers uit de droom: ,,De sneeuw van vandaag heeft het feestje voor schaatsers verpest.” Morgen valt uit dikke bewolking soms nog een vlok sneeuw, in de kustgebieden is een winterse bui mogelijk. Het wordt -1 tot 2 graden. Donderdag start zeer koud met lokaal strenge vorst.