Werkprojecten statushouders leveren te weinig op
De tientallen initiatieven en projecten om statushouders aan werk te helpen leveren nog te weinig resultaat op. Duizenden asielzoekers dreigen daarom nog jarenlang in de bijstand te blijven hangen.
Dat signaleert de Sociaal-Economische Raad (SER) in het rapport ‘Vluchtelingen en Werk’ dat vandaag verschijnt. ,,De economische situatie is nu gunstig, onze ambitie zou moeten zijn om een veel grotere groep vluchtelingen met een verblijfstatus aan het werk te krijgen'', zegt SER-voorzitter Mariëtte Hamer.
Uit eerder onderzoek bleek al dat van de asielzoekers die in 2014 een verblijfsvergunning kregen, 2,5 jaar later maar 11 procent betaald werk heeft gevonden. ,,Het goede nieuws is dat er de afgelopen tijd veel initiatieven bij zijn gekomen om mensen aan het werk te helpen. Het slechte nieuws is dat er nog niet veel resultaat wordt geboekt'', stelt Hamer.
Dat heeft er volgens de SER onder meer mee te maken dat veel initiatieven kleinschalig zijn. Ook is het voortbestaan van een project vaak onzeker omdat er onvoldoende of alleen voor een bepaalde periode geld is. ,,Er is beleid van de lange adem nodig, want hier zijn geen snelle successen te boeken. Er moet dus langetermijnbeleid en financiering zijn.''
88.000 asielzoekers
Tijdens de jaren van de grote vluchtelingencrisis (2015 en 2016) kwamen er ruim 88.000 asielzoekers naar Nederland, vooral Syriërs en Eritreeërs. Zij hebben inmiddels een verblijfstatus en zijn aan het inburgeren en op zoek naar werk. De meeste Eritreeërs hebben weinig opleiding en een grote afstand tot de arbeidsmarkt, maar ook Syriërs worstelen om een baan te vinden. Vooral de taal is daarbij een probleem.
De SER adviseert daarom om inburgeren (taallessen) en participatie (werk zoeken) veel meer tegelijk te doen in plaats van na elkaar. ,,De taal leer je het best als je aan het werk bent'', aldus Hamer. Ook zogenoemde ‘proefplaatsingen’ bij een werkgever kunnen een praktische oplossing zijn.
Taallessen
Gemeenten moeten een grotere rol bij het inburgeren krijgen en de statushouders op weg kunnen helpen, concludeert de SER. Vorige kabinetten maakten statushouders juist persoonlijk verantwoordelijk voor het volgen van onder meer taallessen, waardoor de vluchteling verdwaalde in alle mogelijkheden en de gemeente weinig zicht meer had waar een statushouder mee bezig was. Het huidige kabinet kondigde al aan van dat beleid terug te komen.
Ook is het beter asielzoekers direct op te vangen in een azc in de buurt van de gemeente waar ze later komen te wonen. Dan kunnen ze sneller in de regio naar werk gaan zoeken. ,,Gemeenten en regio’s zouden hun projecten meer op elkaar moeten afstemmen zodat werkgevers weten waar ze aan toe zijn, nu kan het beleid in elke gemeente weer anders zijn.'' De initiatieven die er zijn richten zich nu ook vaak op statushouders die enig perspectief hebben op werk, de SER pleit ervoor ook te investeren in de vluchtelingen die nog ver van de arbeidsmarkt staan. Juist zij dreigen anders nog decennia in de bijstand te blijven.
Refugee Company in de Bijlmerbajes
Nog niet zo heel lang geleden zaten er criminelen in de Bijlmerbajes in Amsterdam, nu ‘netwerken’ statushouders zich er naar een nieuwe baan. De voormalige gevangenis geeft onder meer onderdak aan The Refugee Company, een van de tientallen particuliere initiatieven die vluchtelingen helpen een nieuw bestaan in Nederland op te bouwen. Vrijwilligers helpen er de statushouders hun cv te schrijven, een netwerk op te bouwen of een stageplaats vinden bij een bedrijf. ,,Zo’n 70 nieuwkomers hebben via de Refugee Company werkervaring opgedaan bij onder meer Heineken, Akzo en Philips'', schrijft de SER. De Refugee Company heeft in het voormalige bajescomplex ook haar eigen restaurant (A Beautifull Mess) waar vluchtelingen aan de slag kunnen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM11
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
-
PREMIUMdocumaker Roy Dames
‘Frank Masmeijer wilde dat het een positieve documentaire ging worden.... Dat werd het niet’
Het was ‘bepaald geen makkelijke film’ om te maken, de documentaire die de ervaren Roy Dames (70) maakte over het woelige leven van Frank Masmeijer. ,,Hij dacht dat het een promo voor zijn zangcarrière ging worden.” -
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
PREMIUM64
Pieter stuurde factuur naar de gemeente nadat hij de buurt opruimde: ‘Dit is geen ludieke actie’
Wat doe je als de gemeente rotzooi bij sloopwoningen in je straat niet opruimt? Pieter de Jong (73) besloot niet alleen te klagen, maar zelf zijn handen uit de mouwen te steken én daarna een rekening naar de gemeente te sturen, van 210 euro. ,,Als ze de boel niet op orde houden, dan neem ik de vrijheid daar een passende vergoeding voor te vragen.’’Nieuw-Lekkerland -
PREMIUMkinderrechters
‘Tegen vechtscheidende ouders moet vaker gezegd worden: kappen nou, je zit je kind kapot te maken’
Ze krijgen al jaren de meest schrijnende vechtscheidingen voor hun neus en moeten aanzien hoe kinderen daaronder lijden. Kinderrechters Peter Björn Martens en Marjolein Rietbergen willen ouders een spiegel voorhouden en leggen uit waarom. ,,De vader en moeder huilden toen ze hoorden wat hun dochter had gezegd.”
-
39
Mark Rutte bewijst: we willen problemen aanpakken, zolang we maar niet hoeven te veranderen
-
-
-
Joran van der Sloot zegt voor Amerikaanse rechter onschuldig te zijn
Joran van der Sloot is vrijdag in de Amerikaanse staat Alabama voor de rechter verschenen. Hij heeft daar gezegd onschuldig te zijn aan de misdaden waar hij van verdacht wordt, melden Amerikaanse media. Zijn eerste optreden in de rechtbank duurde volgens CNN nog geen vijf minuten. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige.