Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Werkstraf voor poelier nadat medewerker (14) vingers verloor in gehaktmolen

De eigenaar van een catering- en poeliersbedrijf in Wekerom is gisteren veroordeeld tot 100 uur werkstraf, omdat hij de veiligheidsregels die gelden voor zijn zaak niet in acht heeft genomen. Daardoor kon het gebeuren dat een destijds 14-jarige medewerkster met haar hand in de gehaktmolen kwam. Vier vingers zijn gedeeltelijk geamputeerd. 

De straf viel lager uit dan de eis van de officier van justitie, die naast een werkstraf van 200 uur ook een boete van 10.000 euro opgelegd wilde zien, waarvan de helft voorwaardelijk.

Tweedehands

De gehaktmachine bleek niet aan de veiligheidseisen te voldoen. Het apparaat was ongeveer 25 à 30 jaar geleden tweedehands aangeschaft door de vader van de huidige eigenaar. Er zat geen vleesinvoerbak bovenop, waardoor de bewegende delen bereikbaar waren.

De poelier zei op de zitting niet te hebben geweten dat zo'n bak erop hoorde. Dat verweer ging niet op. De rechtbank stelt dat hij gezien zijn jarenlange ervaring in de vleesbranche had horen te weten dat er een beveiligde vleesinvoer op moest zitten. De poelier was zich wel degelijk van gevaar bewust, gezien zijn waarschuwingen aan het personeel het vlees er van bovenaf in te gooien en niet met de hand erin te brengen.

Meisje werkt weer bij poelier

De rechtbank houdt er met de strafoplegging rekening mee dat 'de enkele vaststelling van schuld aan het ongeval ' al leed zal toevoegen. Op de zitting toonde de poelier zich zeer behulpzaam en bezorgd richting het slachtoffer en haar ouders. Het meisje werkt op haar uitdrukkelijke verzoek weer bij de poelier, liet de ondernemer tijdens de zitting van twee weken geleden weten. De machine is vervangen.

Volledig scherm
© ANP