Wetenschappers Erasmus MC en UU claimen vondst antilichaam tegen COVID-19

UpdateWetenschappers van het Erasmus MC en de Universiteit Utrecht claimen de vondst van een antilichaam tegen COVID-19. De wetenschappelijke publicatie van de groep van tien wetenschappers ligt ter beoordeling klaar bij het toonaangevende tijdschrift Nature, meldt Erasmus Magazine, dat de ontdekking een wereldprimeur noemt.

,,Het antilichaam voorkomt dat het virus nog kan infecteren en kan bovendien goed helpen bij de opsporing van het virus", zegt hoogleraar celbiologie Frank Grosveld, een van de ontdekkers namens het Erasmus MC.

Het artikel met bevindingen van de wetenschappers is donderdagavond al gepubliceerd op een website met de naam BioRxiv, waarop biologen hun onderzoek kunnen publiceren en waarop collega's kunnen reageren. In de samenvatting wordt gesproken over een antilichaam tegen SARS2, het coronavirus dat de huidige pandemie met COVID-19 veroorzaakt. Het antilichaam werd in het verleden al ontwikkeld tegen MERS, SARS en nog een coronavirus uit Hongkong (OC-43). ,,Van het eerdere onderzoek hadden we nog ongeteste antilichamen in de ijskast staan die niet met alle drie de mutaties reageerden, maar wel met SARS1. Toen de huidige crisis – SARS2 – uitbrak hebben we meteen getest of de antilichamen die met SARS1 reageerden ook reageren op SARS2 en vonden we het nu gepubliceerde antilichaam”, aldus Grosveld.

Het antilichaam kan helpen bij de opsporing en preventie van deze vorm van corona-infectie. Grosveld zegt dat de antistof naast de ontwikkeling van het medicijn ook kan worden gebruikt om een diagnostische test op te zetten. ,,Eentje die iedereen gewoon thuis kan doen zodat mensen makkelijk weten of ze een infectie hebben of niet.”

Lees verder onder de foto

Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto

Tests

Volgens Erasmus Magazine moet het antilichaam nog op mensen getest worden, een proces dat maanden vergt. Verder proberen de onderzoekers nu een farmaceut te strikken (,,dat ziet er overigens goed uit‘’) om de productie van het antilichaam als medicijn ter hand wil nemen.

Op de zeventiende verdieping van het Erasmus MC wordt hard gewerkt aan een coronavaccin. Dat moet ons beschermen tegen het nieuwe virus, dat mogelijk elk winterseizoen terugkeert. De virologen hebben zich gestort in een wereldwijde ratrace naar een vaccin tegen het coronavirus. Viroloog Bart Haagmans van het Erasmus weet dat hij vermoedelijk niet de snelste zal zijn – zijn onderzoeksgroep telt tien man, farmaceuten zoals Johnson & Johnson zetten met gemak het tienvoudige aan mankracht in – maar hoopt dat zijn groep wel de slimste is.

De vinding van het antilichaam nu is belangrijk voor het maken van een medicijn, aldus Grosveld. ,,Als je dit als patiënt zou nemen dan is de verwachting - en dat is nog maar een verwachting - dat de infectie in de patiënt gestopt kan worden.” Een echte oplossing is volgens hem een vaccin. ,,Daar werken anderen aan. Een vaccin ontwikkelen duurt echter al gauw twee jaar. Het medicijn van ons is er, als het allemaal werkt, eerder.”

Bekijk hieronder al onze video’s over het coronavirus: