Wetenschappers staan voor een mysterie: wat is de oorzaak van die enorme muizenplaag?

Er moet snel een groot onderzoek komen naar de oorzaak van de grote muizenplaag die meerdere delen van het land momenteel teistert. De schade is enorm en niemand weet waar de plaag vandaan komt.

Boeren in de Achterhoek en de Liemers zitten met de handen in het haar. Muizen vreten hele weilanden kaal. In onder meer het westen van de Betuwe worstelen boeren met het muizenoverschot. Hier zijn zelfs weilanden onder water gezet om van de plaagdieren af te komen. Door de droogte is dit in de Achterhoek niet te doen. 

De Wageningen Universiteit en het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen noemen meerdere mogelijke oorzaken voor de plaag, maar kunnen niet met zekerheid stellen wat het nu precies is. Volgens hen is er gedegen onderzoek nodig over een langere termijn, zodat in het vervolg op tijd kan worden ingegrepen. Zij waarschuwen dat de plaag nog heviger kan terugkeren als er niks gebeurt. En dat kan ‘de teloorgang van het platteland’ betekenen. 

De knaagdieren maken het nu al in een aantal gevallen bijna onmogelijk om nog fatsoenlijk gras te laten groeien, omdat de muizen het gras opeten. Boeren die normaal gesproken het gras maaien en gebruiken als veevoer moeten dat daardoor nu inkopen. De schade voor de boerensector loopt al in de miljoenen.

Quote

Dit kan de teloorgang van het platteland betekenen

Bastiaan Meerburg, Directeur KAD
  1. Brief aan alle Nederlanders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?
    PREMIUM
    Voorpublicatie

    Brief aan alle Nederlan­ders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?

    Op het moment dat een meerderheid van de Nederlanders overtuigd is van klimaatverandering, grote investeringsfondsen aankondigen niet meer te investeren in fossiele energie en de Tesla Model 3 de meest verkochte auto is, komt bestsellerauteur en De Correspondent-medewerker Rutger Bregman met een alarmerende brief aan alle Nederlanders, gratis in boekvorm verkrijgbaar: Het water komt. Klik hier voor de voorpublicatie.