Volledig scherm
© anp

Wethouder Roermond weerspreekt ziekmeldingen carnaval

UpdateWethouder Wim Kemp van Onderwijs in Roermond is verbaasd over het verhaal dat moslimkinderen in de stad zich vrijdag 'massaal' zouden hebben ziek gemeld wegens carnaval. De voorzitter van het Marokkaans Platform in Roermond en gemeenteraadslid voor de Partij Voor De Eenheid in de stad, Khalid Ramdani, had dat eerder op de dag gemeld. Wethouder Kemp zei vrijdag in een reactie: 'Bij ons is geen enkel signaal binnengekomen dat dit verhaal klopt.'

Ramdani twitterde vrijdag: 'Veel leerplichtambtenaren op bezoek bij moslims'. 'Allemaal ziek gemeld omdat ze op school verplicht mee moeten doen aan carnaval.' Ook zelf had hij zijn 4-jarig dochtertje ziek gemeld, omdat meedoen aan carnaval volgens Ramdani door de islam verboden zou zijn.

Wethouder Kemp zegt dat leerplichtambtenaren vrijdag 'slechts' zes huisbezoeken hebben afgelegd en dat het daarbij ging om verdenkingen dat mensen hun kinderen van school hielden om bijvoorbeeld eerder op wintersportvakantie te kunnen gaan. 'Dat heeft niets met religie te maken', aldus Kemp. Het ging om zes huisbezoeken op een totaal van 4000 kinderen, aldus Kemp.

Ramdani stelt dat de ziekmeldingen volgden op een weigering van de scholenkoepel Swalm en Roer, met 25 basisscholen in Midden-Limburg. Die zou geen rekening houden met de islam rond het carnaval. De moeite die moslims met carnaval hebben, geldt ook voor opgelegde feestdagen zoals Kerstmis, aldus Ramdani. Hij spreekt van een welles-nietes-spelletje. 'Kemp probeert het kleiner te maken dan het is', aldus Ramdani. 'De volgende keer ga ik handtekeningen ophalen bij ouders die hun kinderen thuis willen houden. Dan kan Kemp zien hoeveel er dat zijn', zei Ramdani.

Volgens wethouder Kemp hadden veel scholen vrijdag speciaal voor moslimkinderen een alternatief programma, zodat ze niet mee hoefden te doen met carnaval. Maar Ramdani zei dat het hierbij slechts om twee scholen zou gaan.