Een verpleegster voert een test uit in Washington
Volledig scherm
Een verpleegster voert een test uit in Washington © AP

WHO kritisch: Nederland, vaar niet blind op groepsimmuniteit

Nederland moet er niet blind van uitgaan dat groepsimmuniteit ontstaat voor het Covid-19 virus. Daarvoor waarschuwt wereldgezondheidsorganisatie WHO. Ook stelt de organisatie dat ons land en andere Europese landen intensief moeten blijven testen op Covid-19. Het RIVM stelt: we doen wat nodig is. 

,,Testen is hét cruciale middel om het virus onder controle te houden’’, zei Hans Kluge, Europees directeur van de WHO dinsdag op een persconferentie. Zijn baas, Tedros Adhanom Ghebreyesus zei eerder al dat hij een simpele boodschap aan alle landen heeft. ,,Test, test, test.’’

In Nederland gaat het juist de andere kant uit, lijkt het. Patiënten die thuis uit kunnen zieken worden niet meer getest, en ook familie van de besmette patiënten wordt al een tijdje niet meer standaard gecontroleerd. Hetzelfde geldt voor het personeel van een aantal ziekenhuizen.

Strategie

Dat is niet de juiste strategie, stelt Kluge. In het pakket van maatregelen om het virus te bestrijden staat testen en het opsporen en isoleren van (mogelijk) besmette mensen nog steeds bovenaan. Daarna komen het vergroten van de capaciteit in de gezondheidszorg, om de verwachte stroom patiënten te kunnen opvangen, en het bevorderen van social distancing onder de bevolking.

Ziekenhuizen in Nederland gaven eerder al aan dat de testcapaciteit in Nederland beperkt is. De WHO erkent dat sommige Europese landen daar mee kampen, en belooft alles in het werk te stellen om te zorgen dat die tekorten worden weggenomen.

Onverstandig

Het Nederlandse beleid om langzaam groepsimmuniteit op te bouwen, door het coronavirus zich als het ware langzaam te laten verspreiden, is volgens de WHO, de gezondheidspoot van de Verenigde Naties, onverstandig. Er is volgens experts van de organisatie nog geen bewijs dat die groepsimmuniteit bij dit virus ontstaat. ,,Daarom is het wat ons betreft niet het goede moment om daar nu op in te zetten", zegt Dorit Nitzan, coördinator Gezondheidscrises. ,,We moeten daar eerst meer over weten. Het is een nieuw virus, het bevindt zich pas twaalf weken in het menselijk ras. Nu moeten we ons focussen op die hele basale voorzorgsmaatregelen.’’

Lees hier meer: Zes vragen over groepsimmuniteit en het Nederlandse coronabeleid: ‘het virus blijft hier’ (Premium)

Richard Pebody, die als teamleider bij WHO Europa verantwoordelijk is voor het indammen van besmettingsgevaar, zegt dat er een set aan maatregelen nodig is. ,,Dus én besmettingen zoeken en isoleren, én contactonderzoek, én de capaciteit in ziekenhuizen verhogen, én social distancing. Mensen praten nu over groepsimmuniteit, maar we moeten het virus onderdrukken, dat heeft nu prioriteit. Flatten the curve!”

Het RIVM vertrouwt er wel op dat er uiteindelijk groepsimmuniteit zal optreden. Maar dat betekent niet dat het virus verder mag voortwoekeren, stelt Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM. ,,We bestrijden het virus ook, we gaan zelfs verder dan andere landen. We vragen iedereen zo veel mogelijk thuis te blijven, maar we doen niet het hele land op slot. Dat moet je dan misschien wel een jaar volhouden. En als je het dan versoepelt, laait de veenbrand weer op.” Over het vermeende restrictieve testbeleid zegt Timen: ,,We passen het WHO-beleid toe, in Nederlandse context. Er wordt veel getest: de afgelopen dagen zo’n duizend per dag, bij tal van laboratoria in het land. We testen bij ziekenhuisopnames. We hebben ook nog meetstations door het hele land, daar zijn we zeven weken geleden al mee begonnen. En we gaan met de infectieradar de bevolking peilen. Ik denk dat de WHO vooral landen aanspreekt waar nog geen duidelijk beeld is van het virus.’’ Daarbij, stelt Timen, betekent veel meer testen niet dat het virus minder ‘gevaarlijk wordt’. 

 1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

  Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

  De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”