Volledig scherm

Wie bramen plukt, riskeert fikse boete

De bramenstruiken hangen weer vol, maar plukkers van het fruit moeten oppassen. Boswachters delen jaarlijkse tientallen boetes uit voor wildplukken en die kunnen flink in de papieren lopen.

Quote

Zolang het voor eigen gebruik is en je niet meer meeneemt dan ongeveer een champignon­bak­je wordt het gedoogd

Staatsbosbeheer

Wie een braam plukt of iets anders uit de natuur meeneemt, bezondigt zich formeel aan stroperij. Dat is een misdrijf waarvoor boetes uit de tweede categorie (tot 4.100 euro) kunnen worden uitgedeeld. Zelfs een gevangenisstraf van een maand is mogelijk.

Volgens Staatsbosbeheer wordt wildplukken in de praktijk meestal door de vingers gezien. ,,Zolang het voor eigen gebruik is en je niet meer meeneemt dan ongeveer een champignonbakje wordt het gedoogd'', zegt een woordvoerder. ,,Maar je moet geen emmers meenemen of buiten de paden lopen op plekken waar dat niet mag."

Bonnen

Volgens de overzichten van Staatsbosbeheer worden er jaarlijks tientallen bonnen uitgedeeld door boswachters voor wildplukken, maar over de hoogte kan een woordvoerder niets zeggen. Ondanks dat wildplukken populairder lijkt te worden, is geen sprake van een stijging in het aantal boetes. Het Openbaar Ministerie houdt geen cijfers bij over boetes voor wildplukken.

De voornaamste reden dat wildplukken verboden is is om de natuur te beschermen. ,,De bessen zijn voedsel voor dieren", aldus de woordvoerder van Staatsbosbeheer. ,,En paddenstoelen zijn mooi om te zien voor natuurliefhebbers."

Staatsbosbeheer wijst er ook op dat het plukken van paddenstoelen gevaarlijk kan zijn. ,,Een leek kan giftige paddenstoelen niet onderscheiden van niet-giftige."

Het Voedingscentrum waarschuwt ook dat bramenplukkers gezondheidsrisico's lopen. Door vossenuitwerpselen kunnen bramen besmet zijn met de vossenlintworm. Het risico op besmetting is niet groot, maar de gevolgen zijn wel groot, zo is te lezen op de site van het adviescentrum.