Wie schreef het beste spannende boek? Dit zijn de vijf genomineerden voor de Gouden Strop
De tijd dat het spannende boek alleen spannend was als het begon met het vinden van een lijk, is wel voorbij. De jury van de Gouden Strop, de prijs voor het beste spannende boek, kon dit jaar kiezen uit boeken van een hoog niveau. Met goede debutanten en een grote variatie aan thema's, van de kickbokswereld tot de wereld van data. En dat is mooi. Want wat is er, juist in deze tijd, nou prettiger dan je een paar dagen helemaal te verliezen in een spannend boek?
De vijf genomineerden.
Delen per e-mail
Dominique Biebau - Russisch voor beginners
,,Dit boek heeft zulke prachtige beschouwingen, dat ik de bladzijde wel eens heb teruggeslagen om een alinea nogmaals te lezen”, aldus juryvoorzitter Koen Voskuil. ,,Er staan echt pareltjes in.” Het boek over een mislukte wat sullige rijkeluiszoon die in Rusland belandt om een moord uit te zoeken, leest dan ook als een roman, stelt Voskuil, die tevens misdaadverslaggever is voor het AD. Het is pas het derde boek van de nog jonge Vlaamse auteur Biebau. Hij begint zijn boek nog subtiel, zodat je je eerst afvraagt of het wel echt een thriller is, stelt jurylid Petra Rijkelijkhuizen, werkzaam bij de Koninklijke Bibliotheek en voormalig uitgever. En het blijft een subtiel en goed uitgedacht boek.
Biebau valt daarmee onder de jonge generatie creatieve thrillerschrijvers. ,,Ook politiethrillers zitten tegenwoordig anders in elkaar. Het begint niet meer met een moord, waarna twee rechercheurs die gaan oplossen. Nee, dit boek gaat vaak net even anders dan je denkt. Met uiteindelijk een creatief moordwapen.”
Wil je horen wie de vijf genomineerden zijn, dan kan dat ook: in de speciale podcast praten juryvoorzitter Koen Voskuil en jurylid Arno Ruitenbeek met presentator Kevin Goes over De Gouden Strop.
Donald Nolet - Hoek
Levensechte beschrijvingen zijn er te vinden in dit boek van Donald Nolet, dat een beeld schetst van de Amsterdamse onderwereld én die van de kickbokswereld. Een boksschooleigenaar blijkt er een dubbelleven op na te houden in de onderwereld. Dat gaat lange tijd goed, tot de boksschool in de schijnwerpers komt te staan en daarmee het evenwicht kwijt is. ,,Als misdaadverslaggever meen ik wel wat figuren te herkennen. De recherchechef lijkt op een Amsterdamse chef, en ook de kickbokstrainer heeft wat weg van iemand die in het echt bestaat", stelt Voskuil. ,,Ik nam het allemaal voor waar aan", zegt ook Rijkelijkhuizen. ,,Het voelt echt van binnenuit geschreven, dat geldt bijvoorbeeld ook voor de kickboksgala's. Nolet is al een aantal keer genomineerd geweest en won de Gouden Strop in 2014. Dit boek bevestigt dat weer. Alle lijnen komen prachtig bij elkaar. Dit boek verveelt nergens.”
Jens Vern - De macht van K.
,,Dit is nou zo’n boek dat ik normaal misschien nooit zou oppakken. Je vraagt je af of het thema interessant genoeg is voor een thriller”, dacht Rijkelijkhuizen vooraf. Het thema? Data. Een Amerikaanse student wordt ingelijfd in databedrijf The Keeler Company. Langzaam komt hij erachter dat de gegevens niet te goeder trouw wordt gebruikt. ,,Een boek waar geen agent een grote rol in speelt”, stelt Voskuil over het debuut van Vern. ,,En toch is het een echte pageturner geworden. Ik had het in twee dagen uit. Het boek voelt ook actueel als je denkt aan de discussies over data, bijvoorbeeld ook rondom de corona-app. Het gaat over hoe je data kan gebruiken als iets goeds, maar ook over hoe het juist heel gevaarlijk kan worden.” Rijkelijkhuizen: ,,Je kan de hoofdpersoon volledig volgen in zijn gedachten. Het drukt je ook met de neus op de feiten waarom privacy zo belangrijk is.”
Esther Verhoef - Facade
De bestsellerauteur in de lijst, Esther Verhoef, won de Gouden Strop al eens in 2016 en verkocht miljoenen van haar boeken. Ook dit jaar ontbreekt ze niet in de lijst met genomineerden met haar laatste boek, Facade. ,,Het leest als een trein”, stelt Voskuil. ,,Ze beheerst de technieken van het schrijven en er zitten goede plotwendingen in die je makkelijk op het verkeerde been zetten.”
Je hoeft in elk geval niet te twisten over het vakmanschap van bestsellerauteur Verhoef, stelt Rijkelijkhuizen na het lezen dit boek, dat gaat over een wat mutsige moeder die voor het eerst alleen naar het buitenland rijdt, en daar ten prooi valt aan harde criminelen. Een boek met een ingenieus plot dat toch geloofwaardig is en voor veel lezers geschikt. ,,Verhoef heeft misschien al een groot publiek en een groot bereik, maar dat is geen reden haar niet te nomineren. Dit is gewoon opnieuw een goede Verhoef.”
Robert Pollack - De Taak
Robert Pollack was 25 jaar lang advocaat bij een groot internationaal advocatenkantoor. Die juridische kennis gebruikte de debutant bij het schrijven van zijn eerste thriller: De Taak. Het boek gaat over twee onderzoekers van de Raad van Europa die in Rusland een grote fraudezaak onderzoeken. De twee onderzoekers blijken zelf ook over een rafelrandje te beschikken. ,,Je ziet aan het boek dat de auteur weet hoe zaken en processen gaan. Dat is heel plezierig om te lezen en daarmee kan de schrijver je echt in een andere wereld trekken", vindt Rijkelijkhuizen.
Het boek is gebaseerd op de grootste Russische overheidsfraude uit de geschiedenis: de Magnitski-zaak. Sergej Magnitski ontdekte de fraude, waarna hij zelf werd gearresteerd en na een klein jaar dood in zijn cel werd gevonden. ,,De spanning in het boek dat men iets onderzoekt dat tegen de haren van de Russische instrijkt, is levensecht opgeschreven", stelt Voskuil, die zelf in Moskou onderzoek deed in het MH17-dossier.
Geen grootse prijsuitreiking
In een speciale uitzending op AD.nl lichten juryleden de vijf nominaties woensdag toe vanaf 08.30 uur ‘s ochtends. De winnaar van de Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandstalige thriller, wordt op 20 mei bekendgemaakt. Een uitreiking van de prijs, waar ook een geldbedrag van 10.000 euro aan hangt, zit er niet in door de coronacrisis. Dus zal ook de prijsuitreiking digitaal gebeuren in een uitzending op AD.nl op 20 mei. Naast juryleden is in de uitzending ook een aantal auteurs aanwezig.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
‘In andere landen is er wel respect voor spannende boeken’
Thrillers verslinden we het hele jaar door, met de vakantieperiode als absoluut piekmoment. Boeken vol gruwel, verraad, moord en doodslag zijn de kurk waarop de uitgeefbranche drijft. Alleen daarom al verdient het genre meer waardering dan het doorgaans krijgt. -
PREMIUM2
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind. -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
PREMIUMJoost mag 't weten
Mijn man vindt dat ik beter geen wijntje kan drinken met de juf van mijn zoon
Wijsheid komt met de jaren. Omdat acteur Joost Prinsen (78) een eind op weg is, beantwoordt hij uw vragen. -
D66-leider Kaag na seksistische tweets: ‘Mannen, spreek je uit tegen seksisme’
D66-lijsttrekker Sigrid Kaag roept alle mannen op aan de vooravond van Internationale Vrouwendag zich uit te spreken tegen seksisme.
-
PREMIUMFrank in quarantaine
Dagboek van een gezin in coronatijd: ‘Uit elke dag valt iets goeds te halen’
Toen een jaar geleden de coronapandemie uitbrak, wist Frank Poorthuis, journalist bij deze site, één ding zeker: met zijn ‘oude longen’ behoorde hij tot de risicogroep. Het dagboek over zijn gezinsleven in quarantaine dat hij bijhield voor deze site, is nu gebundeld. ,,Ik ben al veertig jaar journalist, maar deze interactie met het publiek is bijzonder.’’ -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
De Witte Kamer wint BookSpot Gouden Strop
De BookSpot Gouden Strop is dit jaar gewonnen door Samantha Stroombergen met haar boek De Witte Kamer. Dit is zojuist bekendgemaakt door juryvoorzitter Anniko van Santen in het tv-programma 5 Uur Live.