Wiebes noemt nieuwe aardbeving in Groningen heftig voor bewoners
UpdateIn Groningen heeft vanochtend rond 7.00 uur een aardbeving plaatsgevonden met een kracht van 2,5 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag in Garrelsweer, vlakbij de gemeente Loppersum. Minister Wiebes heeft gereageerd op de aardbeving. Er zijn inmiddels bij Garrelsweer zo'n veertig nieuwe schademeldingen binnengekomen vandaag.
Minister Wiebes zegt dat het heftig is voor de bewoners om weer opgeschrikt te worden door een beving en mogelijk opnieuw te maken te krijgen met schade. De minister van Economische Zaken heeft vanochtend met burgemeester Hans Engels van de gemeente Loppersum gebeld.
Inmiddels zijn ook de eerste schadegevallen bekend. ‘’We ontvingen twee meldingen van een acuut onveilige situatie in de gemeente Loppersum’’, zegt de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG). ‘’Hoeveel meldingen het directe effect zijn van de beving in Garrelsweer, is nog niet te zeggen.’’ Volgens Wiebes zal de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) op het einde van de dag met een nieuwe mededeling komen over het aantal gevallen van schade.
Op Twitter doen mensen melding van de aardschok. ,,Weer een flinke dreun’’, schrijft iemand. De aardbeving komt amper drie weken na de vorige grote beving op 22 mei in het Groningse Westerwijtwerd. Bewoners in de omgeving van het epicentrum deden toen bijna 4500 meldingen van schade als gevolg van de aardbeving.
De bevingen in Groningen worden veroorzaakt door de gaswinning in het gebied. Het KNMI laat weten dat zowel het aantal aardschokken als de kracht ervan in het afgelopen decennium aanzienlijk toenamen. De gaskraan wordt daarom geleidelijk dichtgedraaid. Vorig jaar daalde het aantal bevingen.
‘Gaswinning eerder stoppen’
Na de beving in Westerwijtwerd hingen bewoners de vlaggen halfstok. Gerhard Visker, lid van de Groninger Bodem Beweging vertelde toen aan deze site dat voor hem de maat echt vol is. ,,Dit kan gewoon echt niet. De gaswinning moet eerder stoppen. Zo snel mogelijk.”
Het aantal schadeclaims in Groningen als gevolg van de bevingen loopt in de duizenden. De zwaarte van de recentste grote beving in Zeerijp had veel invloed op de gaswinning in het gebied. Zo liet de NAM de dag na die beving weten de gaswinning op meerdere plaatsen te stoppen of terug te schroeven. In een later stadium besloot het kabinet uiteindelijk de gaswinning helemaal te gaan afbouwen, naar nul rond 2030.
‘Bevinkje’
Minister Wiebes kreeg na de vorige aardbeving veel kritiek over zich heen nadat hij de aardbeving in Westerwijtwerd een ‘bevinkje’ noemde. Later ging hij daarvoor diep door het stof tijdens een debat in de Tweede Kamer. Dat hij de recente aardbeving in Westerwijtwerd een ‘bevinkje’ noemde, was ‘enorm dom’ en ‘kwetsend voor de Groningers’. Hij herhaalde zijn excuses tegen een kritische Tweede Kamer, waar óók bij de coalitiepartijen wrevel is over het optreden van Wiebes.
Ook maakte premier Rutte tijdens dat debat namens het hele kabinet excuses voor de ‘verschrikkelijke ellende’ waar Groningen de afgelopen vijftig jaar mee te maken heeft gehad. ,,We hebben Groningen een ontzettend slechte dienst bewezen door pas vanaf 2012 naar de veiligheid van het gebied te kijken’’, zei de premier. Niet eerder maakte Rutte in het parlement excuses voor de manier waarop de aardbevingsoverlast de laatste jaren is aangepakt.
Drie weken geleden werd Groningen ook al getroffen door een forse aardbeving. Getuige Gert-Jan Huizing vertelde erover in De Ochtend Show to go:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
PREMIUM34
Opgepakte boeren online voor rechter: veiligheidsrisico's zijn te groot
Zes verdachte boeren die vrijdag moeten voorkomen bij de rechter-commissaris worden vanuit het Huis van Bewaring of een politiebureau via een online verbinding verhoord. De Raad voor de Rechtspraak stelt dat dit alleen kan als er zeer concrete en uitzonderlijke veiligheidsrisico’s zijn. -
PREMIUMDe jaarwisseling
Een jaar na de aardbeving zijn de Zeerijpers alleen nog maar bozer
Wat maakte 2018 memorabel? Een serie verhalen waarin we terugblikken en vooruitkijken aan de hand van de grote en kleine gebeurtenissen. Het was een historisch besluit na de aardbeving in Zeerijp begin dit jaar: de gaswinning in Groningen, die het dorp al zoveel ellende heeft bezorgd, stopt eindelijk. Maar toch slaapt bijna niemand in Zeerijp er beter door. De onrust over hoe veilig hun huizen zijn, neemt met de dag toe. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
PREMIUM
Nederland in Verzet trekt 200 demonstranten naar Harderwijk: politie massaal aanwezig
Op de demonstratie van Nederland in Verzet in Harderwijk zijn zo'n 200 betogers afgekomen. Het bonte gezelschap marcheerde vanaf de Boulevard de woonwijk Stadsweiden in, onder het zingen van strijdliederen en het roepen van leuzen. De betoging is vooralsnog vreedzaam.
-
Inflatie daalt licht in juni, niveau blijft hoog door gestegen energieprijzen
De inflatie in Nederland is in juni weer wat gedaald in vergelijking met een maand eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De inflatie bedroeg op jaarbasis 9,9 procent, tegen 10,2 procent in mei. Daarmee blijft de inflatie wel op een hoog niveau, aangejaagd door de gestegen energieprijzen en de hogere prijzen voor levensmiddelen. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
PREMIUM
NAM vergoedt alles als gasboringen tot schade leiden: ‘Kans op aardbeving zeer klein’
Het is volgens de NAM zeer onwaarschijnlijk dat de langere boringen in het Westlandse gasveld Gaag-Monster tot aardbevingen en schade kunnen leiden. ,,Gebeurt dit tóch, dan stoppen de boringen meteen en vergoedt de NAM alle schade.”