Volledig scherm
PREMIUM
Gerda de Jong is een zwevende kiezer. © Marco Okhuizen

Wierd Duk peilt de stemming: Moe van politici die veel beloven

Zwevende kiezersRond 70 procent van de kiezers weet nog niet op wie te stemmen. 'Met luxe problemen kun je je twijfel veroorloven'.

Volledig scherm
Wierd Duk © Joost Hoving

Meer zwevend dan Gerda de Jong (59) zul je ze onder Nederlandse kiezers niet snel tegenkomen. Van PSP, PPR en PvdA tot GroenLinks en de VVD - met tussendoor nog D66 -: De Jong heeft in haar leven op elk van die partijen gestemd. 

Hoe kan dit? ,,Ik ben het nooit in alles met een partij eens,'' zegt de voormalige management assistente aan tafel in haar ruime appartement in het Brabantse dorp Oeffelt, bij Boxmeer.

Gerda de Jong - goedlachs, kort grijzend haar - gaf gevolg aan mijn verzoek aan zwevende kiezers om mij te mailen met een uitleg waarom het hen zo zwaar valt een keuze te maken tussen de verschillende partijen. Men reageerde massaal. Gerda viel op: ze liep in haar bericht bijna alle partijen af en noteerde hun tekortkomingen. De SP: te negatief 'dat jaagt me de gordijnen in'. Pechtold van D66: 'nét iets te pedant en dat ijdele van hem is erger geworden de laatste tijd'. De PvdA? 'Heb ik ooit op gestemd, maar niet uit overtuiging'.

Inmiddels beschouwt De Jong de Christen Unie (CU) van Gert-Jan Segers als een optie. ,,Segers durft heikele kwesties aan de orde te stellen en tegen heersende opinies in te gaan.''