Volledig scherm
PREMIUM
Jelle Andriesse © Marco Okhuizen

Wierd peilt de stemming: 'Waarom nog aangifte doen?'

De falende overheidBurgers die geen gehoor vinden na een misdrijf, verliezen hun geloof in de rechtsstaat. ,,Ook de VVD maakt hun law-and-orderverhaal niet waar."

Volledig scherm
Wierd Duk © Joost Hoving

Het is al een tijdje geleden, maar je voelt bij Fay Bouman (38) en Jelle Andriesse (39) de verontwaardiging weer opkomen. In november werd hun zwarte Skoda Octavia gestolen, voor hun woning in Haarlem. De auto werd gebruikt voor een ramkraak en uitgebrand teruggevonden. ,,We wonen nota bene in de Kleverparkbuurt", zegt Fay. ,,Ik dacht dat het daar zo veilig was."

Het stel - hij werkt bij een bank, zij in de jeugdzorg - was 'dolgelukkig' met die auto. Ze hadden ervoor gespaard en voor Fay was de Skoda een soort huiskamer. ,,Al m'n spullen lagen er nog in: m'n bril, kleding. Ik dacht dat ik doordraaide. Ik had echt een fysieke reactie."

Toen begon de ellende pas. Jelle: ,,Ik belde direct de politie om aangifte te doen. Door de vele vragen duurde de afhandeling meer dan een uur. Terwijl ik dacht: dat is nu allemaal niet belangrijk. Zet die auto zo snel mogelijk op de telex, straks is-ie de grens over."

Ze voelden zich niet serieus genomen. ,,Eigenlijk word je door de politie meteen afgewimpeld", zegt Fay Bouman. ,,Het is bijna alsof je fiets is gestolen", vertelt Andriesse met zichtbaar ongeloof. ,,Best bijzonder. Ze hebben gewoon geen zin om er iets aan te doen."

Een schade-expert zei: ,,Die auto gaat niet naar het buitenland. Reken maar op een ramkraak.'' Hij had gelijk: iets meer dan een week na de diefstal werd de Skoda gebruikt om er de pui van de Praxis in Velserbroek mee te rammen. De dieven gingen ervandoor met elektrisch bouwgereedschap ter waarde van enkele duizenden euro's.

  1. Freek over Boekenbalrel: Ik hoop dat mijn boodschap over Baudet uitgedragen wordt

    Freek over Boekenbal­rel: Ik hoop dat mijn boodschap over Baudet uitgedra­gen wordt

    Freek de Jonge (74) heeft geen seconde wakker gelegen van de door hem veroorzaakte opschudding, gisteravond bij de opening van het Boekenbal in Amsterdam. Hij eiste luidkeels schreeuwend van het publiek een statement over de overwinningsspeech van Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet. ,,Juist de groep die in de zaal zat, moet zich verzetten tegen deze elitaire politieke beweging’’, zegt de cabaretier the day after tegen deze site.