Volledig scherm
© ANP

Wietpas minder streng voor Nederlandse klanten

De kans is klein dat de wietpas per 1 januari landelijk wordt ingevoerd. Er is een compromis in de maak waarbij klanten van coffeeshops zich niet meer verplicht hoeven registreren, melden Haagse bronnen. Coffeeshops zijn dan geen besloten clubs meer. Ook kunnen klanten weer in het hele land softdrugs kopen. Buitenlanders zouden nog wel uit de coffeeshops geweerd moeten worden, zo schrijft het AD.

VVD-minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) noemde de wietpas onlangs nog 'een groot succes', maar de PvdA is altijd fel tegenstander geweest. In de formatie moeten beide partijen eruit zien te komen.

In Breda heeft de invoering van de wietpas geleid tot een 'forse toename' van overlast voor bewoners. Dat blijkt uit een vernietigend onderzoek in bezit van het AD. Het aantal bezoekers van coffeeshops is flink terug gelopen, omdat veel mensen geen zin hebben zich verplicht te laten registreren.

Daar staat tegenover dat mensen steeds vaker drugs op straat kopen. Het aantal meldingen van illegale straathandel bij de politie is toegenomen van 31 procent in 2011 naar 65 procent dit jaar.

Overlast
De overlast van de drugsdealers is groot. De aanwezigheid van de straathandelaren en klanten die op zoek zijn naar wiet, geven veel bewoners in Breda een onveilig gevoel. Ook klagen mensen over auto's en brommers die af en aan rijden. Uit andere zuidelijke gemeenten klinken vergelijkbare geluiden. Ook de vier grote steden zien invoering van de pas niet zitten. Opstelten komt eind deze maand met een officiële evaluatie.