‘Wij zijn voor Poetin, hier ga ik niet stemmen’
Lijsttrekker Lodewijk Asscher trapte dit weekend de verkiezingscampagne van de PvdA af met canvassen in de Utrechtse wijk Lombok. Zitten de veelal allochtone bewoners nog wel op de sociaaldemocraten te wachten?
Asscher heeft het tempo er flink in. Hij beent met een bos rozen in zijn hand naar binnen bij een fietsenmaker, omringd door tientallen actieve PvdA-leden in rode jacks, cameraploegen en fotografen. ,,Wij zijn twee broers die hier elke dag werken”, stelt een man zich voor. Asscher: ,,Gaat het een beetje goed, met de buurt ook? Mooi. Ik geef je een bloem en dan lopen wij weer door. Zorg dat al je klanten gaan stemmen hè, op 15 maart! Belangrijk…” En weg is de PvdA-voorman weer.
Als Asscher net de zoveelste journalist te woord heeft gestaan, iets wat hem beter af lijkt te gaan dan het gesprekje in de winkel, duikt ineens een kleine man op. ,,Mijnheer luister, ik herken me niet meer in het beleid van de PvdA.” Hij staat er met uitdagende blik bij, met grote plastic tassen in zijn handen. De media springen er gelijk op en Asscher beseft razendsnel dat hij nu niet door kan lopen.
,,Hoe komt dat?”, vraagt hij. De man antwoordt: ,,U meet met twee latten de laatste tijd. Ik heb altijd gestemd op u, maar dit keer ga ik dat niet doen. Ik herken niks meer terug, het spijt me.” Asscher bedankt de man. ,,Dit was een heel negatieve reactie”, erkent de lijsttrekker even later. ,,Maar in het algemeen wensen mensen me succes. Ze weten dat we geen weglopers zijn en er staan in goede en slechte tijden. Velen beseffen überhaupt niet dat er al verkiezingen aankomen, laat staan wat ze zullen stemmen.”
PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken loopt ook mee in de rode stoet. Zij hoort verschillende geluiden bij dit soort acties. ,,Het hangt er heel erg vanaf hoe het met mensen gaat. Sommigen zijn positief over de toekomst, anderen zijn bezorgd over de zorg en over hun oude dag. Kortom: de gesprekken zijn serieus, maar de meeste mensen hebben een open houding.”
Velen beseffen überhaupt niet dat er al verkiezingen aankomen, laat staan wat ze zullen stemmen.
Linksaf
Die ochtend is de PvdA weer glashelder linksaf geslagen, door expliciet in het nieuws te brengen dat het eigen risico in de zorg naar nul moet. Ook is de marktwerking in de gezondheidszorg gebombeerd tot vijand. Vooral de SP deed dit vooralsnog. Wordt de PvdA richting de verkiezingen ineens een ‘SP-light’, is de logische vraag.
Volgens Asscher niet. ,,Ik zoek vooral naar de overlap die progressieve partijen hebben. Want als je niet uitkijkt, lijkt het straks of we alleen maar mogen kiezen tussen Wilders en de VVD. En links is niet uit. Onze idealen, voor elkaar zorgen en zekerheid bieden, die zijn springlevend. Dat zit ook in het DNA van Nederland.”
Drie jonge kerels hangen rond op de Kanaalstraat en zij delen het sociale gevoel van de PvdA’er in ieder geval niet. Sterker nog: ze hebben niks met de actievelingen die hun buurt overspoelen. ,,We bemoeien ons niet met politiek. Totaal niet interessant”, zegt er een. ,,Wij zijn voor Poetin, niet voor Nederlandse politici”, roept een ander. ,,Hier ga ik niet stemmen. Het is wel goed zo.”
Asscher staat voor de neus van een moeder en haar jonge, blonde dochter. ,,Wat heb jij fantastisch haar, wil je een roos?” Een pijnlijke stilte volgt daarna bij de voorman. ,,Kom”, zegt het plaatselijke PvdA-raadslid dat Asscher begeleidt snel en trekt hem mee. Een paar honderd meter verderop staat de rode dubbeldekker waarin de PvdA’ers zijn gekomen, weer klaar voor vertrek. ,,Wat ben jij hier goed in!” meldt een jonge vrouw in campagnejack bij het instappen op slijmtoon tegen Asscher. Die reageert opgelucht. ,,Echt? Dank je!”
Hier ga ik niet stemmen. Het is wel goed zo.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nederlanders kennen brandrisico's in huis al te goed, maar nemen ze tóch
Nederlanders zijn op de hoogte van brandrisico's in hun eigen woning, maar nemen die toch bewust. Dat blijkt uit onderzoek van Aegon. Vooral telefoonopladers en onbeheerde pannen leiden tot woningbranden. Jongeren, huizenbezitters en mensen in dichtbevolkte gebieden tonen zich het meest bezorgd. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
Met video23
RIVM: Eet geen vis en garnalen uit Westerschelde
Eet zo min mogelijk zelf gevangen vis en schaal- en schelpdieren uit de Westerschelde en het Kanaal Gent-Terneuzen. Er zit te veel PFAS in, acht tot tien keer hoger dan bij vergelijkbare producten in de winkel. -
PREMIUMColumn7
Yes, vakantiegeld! Maar kan de vlag ook uit?
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier?
-
Veel slachtvarkens en bloeddonoren besmet met hepatitis E: ‘Virus uit de stal komt zo op ons bord’
Veel slachtvarkens en en een groeiend aantal bloeddonoren zijn besmet met hepatitis E. Dat blijkt uit cijfers van bloedbank Sanquin en de Universiteit Utrecht. Het virus waart rond bij 90 procent van de varkensstallen. Veel besmette dieren worden bovendien aangeleverd voor de slacht. -
16
Eensgezinde Kamer stemt D66-voorstel voor vaccinatiecrèches weg
De Eerste Kamer heeft een initiatiefwetsvoorstel van D66 weggestemd dat crèches de mogelijkheid wilde geven om kinderen te weren die niet zijn ingeënt tegen kinderziektes zoals polio. Alleen D66 zelf stemde voor, alle andere partijen tegen. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’