Volledig scherm
Op het complex van GGNet aan de Deventerstraat komt een azc. Bovenaan op de foto is de Deventerstraat zichtbaar. © Bram van de Biezen

Wijkblad mag niet schrijven over AZC, volledige redactie stapt op

Het Apeldoornse wijkblad De Wijkkijker zit sinds deze week zonder redactie. Alle tien redacteuren zijn opgestapt nadat zij een verbod kregen om te schrijven over de komst van een asielzoekerscentrum in de stad.

De opmerkelijke stap volgt na een bevel van de wijkraad Osseveld-Woudhuis, de financier van het blad, om geen artikelen meer te wijden aan het nog te bouwen asielzoekerscentrum aan de Deventerstraat. Dat moet vanaf eind dit jaar plaats gaan bieden aan maximaal 600 asielzoekers.

De censuur is de redactie compleet in het verkeerde keelgat geschoten, vertelt redacteur Gert-Jan Tamboer namens de redactie. ,,De Wijkkijker komt al 27 jaar uit zonder sturing op de inhoud vanuit de wijkraad. Wij vinden dat dit zo moet blijven.”

Waarom de redactie niet meer over het azc mag schrijven is Tamboer en zijn mede-redacteuren een raadsel. ,,We krijgen alleen te horen dat de wens bestaat om even niet meer te schrijven over het azc.” De redactie vermoedt dat de gemeente Apeldoorn hier achter zit. ,,Dat baseer ik onder meer op het feit dat de projectleider van de azc-implementatie geen antwoord geeft op onze vragen.’’

Quote

Ik heb sterk het vermoeden dat de gemeente Apeldoorn hier achter zit

Gert-Jan Tamboer, ex-redacteur

Overleg met de wijkraad heeft niks opgeleverd, waarna de voltallige redactie opstapte. Tamboer: ,,We hebben de wijkraad verschillende kansen geboden om door te gaan. Maar ze willen zich met de inhoud blijven bemoeien.’’

De wijkraad ontkent dat de gemeente druk uitoefende om artikelen over het azc te stoppen. ,,Wij laten onze oren op geen enkele manier naar de gemeente hangen”, zegt voorzitter Jaap van Brummen. Ook de gemeente Apeldoorn ontkent dat ten stelligste. Die heeft vrijheid van meningsuiting juist hoog in het vaandel staan, benadrukt woordvoerder Nanne Dorren. ,,Dit is een zaak tussen de wijkraad en de redactie. Wij hebben op geen enkele wijze invloed uitgeoefend op het blad. De wijkraad financiert het wijkblad en is verantwoordelijk voor de inhoud.”

Voorzitter Van Brummen van de wijkraad is ondertussen niet te beroerd om de hand in eigen boezem te steken. ,,De Wijkkijker is een fantastisch blad geworden. Maar het is in de loop der jaren helemaal los komen te staan van de wijkraad. Terwijl het ons blad is.”

Volledig scherm
Tijdens een recente informatiebijeenkomst over de komst van het azc werden geïnteresseerden Apeldoorners rondgeleid over het GGnet terrein. Protesten bleven uit. © Maarten Sprangh

Deur niet voorgoed dicht

Quote

Wij laten onze oren op geen enkele manier naar de gemeente hangen

Jaap van Brummen, voorzitter wijkraad

De wijkraad meent dat de inhoud verbinding moet hebben met de wijkraad, wat bij de artikelen over het azc niet het geval zou zijn. ,,Die zijn bijna wetenschappelijk. Daar willen we niet op aangesproken worden. We hebben de redactie gevraagd daar even mee te stoppen en het bij nieuwe ontwikkelingen over het azc samen af te stemmen. De redactie kon zich niet in dat voorstel vinden en heeft haar zetels beschikbaar gesteld.”

Wat Van Brummen betreft zit de deur niet voorgoed dicht. Al verwacht hij niet dat beide partijen er nog uitkomen. ,,Daarom beraden we ons momenteel op de wijze waarop we in de toekomst richting de wijk gaan communiceren.”

De redactie baalt van de gang van zaken. Terwijl het knip- en en plakgehalte bij een gemiddeld wijkblad vaak erg hoog is, blonk De Wijkkijker al jaren uit in serieuze journalistiek en gedegen artikelen. Het blad verscheen afgelopen decennium drie keer per jaar. Het artikel over het azc uit de afgelopen najaarseditie (zie foto onder) telt bijvoorbeeld zeven pagina’s. De redactie laat allerlei experts, zowel voor- en tegenstanders, aan het woord. Hoewel er de nodige kritiek in doorklinkt, is het feitelijk van toon en niet vanuit de onderbuik geschreven.

Volledig scherm
De cover van één van de gewraakte artikelen die De Wijkkijker schreef over het azc, dat later dit jaar in Apeldoorn opent. Het dateert van de editie van herfst 2018. © Wijkkijker