Volledig scherm
Geert Wilders. © FOTO ANP

Wilders aangevallen over Catshuisoverleg

UpdatePartijen als D66, GroenLinks, ChristenUnie en het CDA hebben vandaag scherp uitgehaald naar PVV-leider Geert Wilders over de onderhandelingen die hij 7 weken voerde met VVD en CDA in het Catshuis. Daar lagen veel maatregelen op tafel die ook in het begrotingsakkoord zijn gekomen, waar Wilders nu zo'n kritiek op heeft.

'Dit is weglopen voor zaken waar u 7 weken bij zat. U liep pas weg bij het koopkrachtplaatje', zei D66-leider Alexander Pechtold dinsdag in het Kamerdebat over het begrotingsakkoord van VVD, CDA, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie.

Wilders stelde dat er geen Catshuisakkoord was omdat hij nooit heeft ingestemd met een akkoord en ook niet met deelakkoorden. 'Ik heb geen handtekening gezet, dus ik schiet ze allemaal af', zei Wilders over de maatregelen in het begrotingsakkoord.

In het Catshuis waren VVD, CDA en PVV het volgens VVD en CDA in hoofdlijnen eens over onder meer een btw-verhoging en het afschaffen van de reiskostenvergoeding.

VVD-fractievoorzitter Stef Blok zei tegen Wilders dat hij de meest linkse politicus is in de Kamer, omdat de PvdA en de SP ook naar begrotingsevenwicht streven. Wilders antwoordde: 'De hardwerkende Nederlander wordt door de VVD gepakt: afschaffen van de reiskostenvergoeding, verhoging van de btw en de belastingschijven worden bevroren. En tegelijk heeft u het lef om zo'n pakket groene maatregelen te kiezen. Meneer Blok, de kiezer zal hard over u oordelen op 12 september.'