Volledig scherm
Foto ter illustratie. De beveiligers op de foto hebben niets te maken met de van corruptie verdachte agent. © ANP

Wilders-beveiliger al eerder verdacht, broer ook ‘corrupt’

De agent uit het speciale beveiligingsteam van Geert Wilders die wordt verdacht van het lekken van politie-informatie, werd al eerder verdacht van integriteitschendingen. Faris K. zou onderwerp van onderzoek zijn geweest toen hij nog voor de Utrechtse politie werkte. Volgens collega’s bestond het vermoeden dat hij politie-informatie doorspeelde.

Dat bevestigen bronnen aan het AD. Wat er uit die onderzoeken naar voren is gekomen is nog onduidelijk, feit is dat K. uiteindelijk bij de speciale eenheid Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) terechtkwam.

Broer

Wel melden bronnen dat zijn broer - die eveneens bij de Utrechtse politie werkte - is ontslagen omdat hij zeer gevoelige politie-informatie heeft gelekt. Deze Mo K. zou toen tegen betaling kentekengegevens verstrekken en werd daarop in september 2007 op non-actief gesteld.

Dat jaar werd hij betrapt nadat was gebleken dat hij zelfs informatie uit een moordonderzoek deelde met drie bekenden. Dat bleek toen uit informatie die was binnengekomen bij de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE). Hierna begon de politie zijn telefoon af te luisteren.

Moordwapen

Over de moord op Abdel Edoujaji in 2007 lekte K. op welke plek hij als agent naar het moordwapen zocht en hoe Edoujaji om het leven was gebracht. Het ging om voor moordonderzoeken zeer gevoelige informatie: zoals dat er een zoektocht was naar het moordwapen langs de A12 en hoe het slachtoffer was gedood.

Ook kwam toen aan het licht dat hij werd verdacht van een verkrachting in Breda. Dat zou in 2008 tussen 20 en 31 maart zijn gebeurd, waarbij K. dreigde dat als de vrouw iets over de affaire zou vertellen, hij er voor zou zorgen dat ze weer terug in de gevangenis zou belanden.

Ambtsgeheim

Broer Faris K., officieel verdacht voor het schenden van ambtsgeheim, wordt morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Faris K. was overigens geen persoonsbeveiliger van PVV-voorman Geert Wilders, maar zat wel in het team. De man werkt bij de DBB, onderdeel van de Landelijke Eenheid. Hij onderzocht locaties waar de politicus heen moest. Zulke vertrouwelijke informatie zou hij hebben gelekt naar een Marokkaans-Nederlandse misdaadorganisatie. Omdat K. toegang had tot databases met zeer vertrouwelijke inlichtingen, zou die informatie van waarde zijn geweest voor de criminele bende. Die zou zich overigens bezig hebben gehouden met heling en het witwassen van crimineel geld.

  1. Droomvakantie met vriendje eindigt in nachtmerrie: Nederlandse (24) ontsnapt aan dood bij overval
    PREMIUM

    Droomvakan­tie met vriendje eindigt in nachtmer­rie: Nederland­se (24) ontsnapt aan dood bij overval

    De Antwerpse kleermaker Tommaso Bordoni (29) en zijn Nederlandse vriendin Linsey de Waele (25) zijn aan de dood ontsnapt bij een overval in Zuid-Afrika. Het koppel was met vakantie in het land, toen Tommaso op de avond van Valentijn plots oog in oog stond met twee gewapende kerels in de slaapkamer van hun verblijf. ,,Ik was zeker dat ze me zouden vermoorden”, vertelt de Belg - die sindsdien gekweld wordt door paniekaanvallen - tegen deze nieuwssite.