Volledig scherm
PVV-leider Geert Wilders met beveiligers © ANP

Wilders-beveiliger Faris K. eerder veroordeeld voor lekken

UpdateDe geschorste DBB-beveiliger Faris K. is in 2008 veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van honderd uur wegens het lekken van informatie. Dat bevestigt de rechtbank Utrecht aan deze krant. Ondanks dat dit in zijn screening aan het licht kwam, liet de politie hem doorstromen naar deze supervertrouwelijke dienst. 

Faris K. werkte eind 2005 als politiemedewerker in het Utrechtse district Lekstroom. In dat jaar zou hij persoonsgegevens, strafrechtelijke onderzoeken, meldingen en openstaande zaken tegen drie personen aan iemand hebben doorgespeeld.

K. werd maandag opgepakt omdat hij verdacht werd van het lekken van informatie naar een criminele organisatie. Dat bleek niet zo te zijn, waarna zijn voorarrest werd opgeheven. Wel zou hij informatie over zijn werk in de privésfeer hebben verspreid. Volgens Plasman betrof dat twee vrouwen op wie hij indruk poogde te maken. ,,Ik kan Wilders geruststellen. Mijn cliënt praat gewoon te veel", zei Plasman. Volgens de raadsman is de campagne van Wilders niet in gevaar geweest.

Screening

Gisteren bleek dat Faris K. vanwege deze verdenkingen voor de politierechter moest verschijnen. Onderzoek bij de rechtbank Utrecht leert nu dat hij destijds schuldig is bevonden aan het schenden van zijn ambtsgeheim. Hij werd veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van honderd uur met een proeftijd van twee jaar. Hij is volgens de rechtbank Utrecht niet in hoger beroep gegaan.

Het is de vraag waarom K. destijds niet is ontslagen, maar zijn politiecarrière kon vervolgen. De agent stroomde in 2013 door naar de supervertrouwelijke afdeling Dienst Bewaken en Beveiligen. Hij moest daarvoor een zogeheten P-screening ondergaan. Dat onderzoek wordt uitgevoerd door de afdeling VIK van de politie zelf. ,,Zijn veroordeling is in deze screening meegewogen", zegt Joop Kemperman, woordvoerder van de Nationale Politie. 

Faris K. wordt nu opnieuw verdacht van lekken van 'informatie over zijn werk' in de privésfeer, zo heeft het Openbaar Ministerie vrijdag bekendgemaakt. Uit onderzoek is niet gebleken dat hij informatie heeft gedeeld met een criminele organisatie. Wel wordt hij verdacht van witwassen. Voor de financiering van zijn huis zou hij zwart geld hebben gebruikt.

Moordonderzoek

Eerder bleek al dat ook de broer van Faris K., Mohammed, er in 2007 uit moest bij de politie wegens schending van zijn ambtsgeheim. Hij gaf tegen betaling kentekengegevens door en verstrekte informatie uit een lopend moordonderzoek aan drie bekenden.