Volledig scherm
Geert Wilders © AFP

Wilders blaast cartoonwedstrijd af

Geert Wilders heeft zijn voorgenomen cartoonwedstrijd afgeblazen. Dat meldt hij in een verklaring.

,,Ik ben mijn vrijheid al kwijt en zal die waarschijnlijk nooit meer terugkrijgen. Dat is onverkropbaar, maar ik zal mijn missie en strijd tegen de islam daar nooit om staken en voor geen dreigement buigen", aldus Wilders. Hij vervolgt: ,,Maar het gaat niet alleen om mij. Inmiddels lopen ook anderen gevaar door alle dreigementen van extreme moslims die niet alleen mij maar heel Nederland als doelwit zien en meer van de dood en terreur houden dan van het leven."

Wilders besloot omwille van de veiligheid van anderen de wedstrijd af te blazen. ,,Veiligheid van mensen gaat voor alles", aldus de PVV-leider. Hij benadrukt echter dat hij zich persoonlijk niet zal laten tegenhouden door dreigementen. Volgens Wilders heeft hij zijn punt ,,over het gewelddadige en intolerante karakter van de islam" opnieuw aangetoond.

Protesten

Het plan van Wilders was om later dit jaar de winnende cartoon over Mohammed uit te kiezen. Hij riep de afgelopen weken op om dergelijke cartoons naar hem in te zenden. De actie leidde tot veel protest. Vandaag gingen in Pakistan duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de wedstrijd. 

Dinsdagochtend werd in Den Haag een 26-jarige man opgepakt die dreigde met een aanslag op Wilders. Hij had maandag een filmpje op Facebook gezet waarin hij in het Urdu, de nationale taal van Pakistan, een aanslag aankondigde op de PVV-leider of het gebouw van de Tweede Kamer vanwege de cartoonwedstrijd.

Het kabinet heeft steeds duidelijk gemaakt niets te maken te hebben met de cartoonwedstrijd. Premier Mark Rutte zei eerder er niet enthousiast over te zijn. ,,Feit is dat ik het niet zou doen, zo'n wedstrijd. Maar hij mag het doen'', zei Rutte vorige week.

De 26-jarige verdachte kondigde in een filmpje op Facebook aan dat hij Geert Wilders zou willen vermoorden:

 1. NS laat jodenliedje horen in trein, CIDI sprakeloos
  EXCUSES NS

  NS laat jodenlied­je horen in trein, CIDI sprakeloos

  ‘Waar komen Joden toch vandaan? Israël, hier ver vandaan. Wonen daar ook Superjoden? Ja, daar wonen Superjoden. Vinden Joden voetbal fijn? Als ze maar voor Ajax zijn!’ Tot grote ergernis van het CIDI liet een conducteur van de NS vannacht dit voetballiedje horen aan passagiers die terug kwamen van het carnaval in Tilburg. ,,Wij zijn met stomheid geslagen dat een professionele organisatie zich hiervoor leent”, zegt woordvoerder Hanna Luden.
 2. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
  grimmige sfeer

  Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

  Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.