Volledig scherm
© anp

Wilders demonstreert bij 'radicaal' islamcongres

PVV-leider Geert Wilders gaat morgen samen met twee partijleden demonstreren bij een omstreden islamitische conferentie in Utrecht. Volgens de politicus komen daar omstreden radicale moslims prediken. De gemeente wil het evenement niet verbieden maar ,,houdt met politie en OM wel een vinger aan de pols".

Volledig scherm
Sjeik Abou Chayma © Videostill

De Utrechtse islamitische stichting AlFitrah zit achter het evenement, dat de 'Derde Riffijnse Islamitische Conferentie' heet. Een van de sprekers op het congres in Overvecht zou Mohamed Abdelkrim Aznagui zijn, alias sjeik Abou Chayma. 

Een rechtbank in Brussel veroordeelde Abou Chayma in 2012 tot drie jaar voorwaardelijke celstraf voor zijn rol bij een fatale duiveluitdrijving. Het slachtoffer was een 23-jarige vrouw die geen kinderen kon krijgen. Ze werd 56 dagen lang gefolterd.

Quote

De organisa­tie AlFitrah heeft bewezen terreurpre­di­kers uit te nodigen

Geert Wilders

'Haatimams'
Wilders komt demonstreren omdat ,,we geen haatimams in Nederland willen''. Hij heeft burgemeester Jan van Zanen van Utrecht telefonisch laten weten dat hij samen met de Kamerleden Sietse Fritsma en Machiel de Graaf naar die stad komt om hun afkeuring te uiten over de komst van de sprekers.

De PVV vindt het ,,absurd'' dat er een visum is verstrekt aan ,,islamitische voormannen die hebben bewezen terroristische bedoelingen te hebben of zelfs voorwaardelijk gestraft zijn voor martelpraktijken''. Wilders wil dat de visa alsnog worden ingetrokken. Ook dringt hij erop aan de stichting AlFitrah, die de conferentie organiseert, te ontbinden en de bijbehorende moskee te sluiten ,,nu zij heeft bewezen terreurpredikers uit te nodigen''.

Quote

We gaan met de organisato­ren om tafel. We willen horen wat hun plannen zijn

Gemeente Utrecht

Geen verbod
De gemeente Utrecht wil vandaag om tafel met de organisatoren. ,,We willen horen wat hun plannen zijn", zegt een woordvoerder. Verbieden kan alleen als de openbare orde dreigt te worden verstoord of als er grote maatschappelijke onrust ontstaat. ,,Je kunt bijeenkomsten organiseren, de inhoud maakt in principe niets uit.''

Als een spreker op het congres iets zegt dat niet door de beugel kan, is het aan politie en Openbaar Ministerie om dat achteraf aan te pakken, zegt de woordvoerder.

Opheldering
Ook de Kamerleden van de Groep Bontes/Van Klaveren hebben om opheldering gevraagd. Ze willen onder meer van de minister van Veiligheid en Justitie weten waarom er geen actie is ondernomen tegen de komst van de ,,islamitische geweldspredikers''. Ook vragen ze hem hoe hij de ,,aanhoudende komst'' van deze predikers naar Nederland tegengaat en welke maatregelen hij zal nemen tegen organisaties die hen uitnodigen.

Een imamgala in Rijswijk vorige maand werd na ophef afgeblazen. Het evenement werd uiteindelijk via internet gehouden. Een bijeenkomst in Utrecht, met onder meer de bekeerde Abdul-Jabbar van der Ven, werd aanvankelijk geschrapt maar ging uiteindelijk toch door.