Volledig scherm
Geert Wilders © epa

Wilders dient motie in na 'schokkend' geheim overleg

PVV-leider Geert Wilders wil een motie indienen over iets wat hij in de Kamercommissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten heeft gehoord, de zogeheten commissie Stiekem. Omdat er niet gesproken mag worden over wat daar behandeld wordt, blijft het vooralsnog onduidelijk waar Wilders zo van geschrokken is.

Quote

Ik zal niets geheims openbaren dus het zal wel een rare motie worden

Geert Wilders

In de commissie overleggen tien fractievoorzitters over staatsgeheime kwesties met de meest betrokken ministers of de nationaal terreurcoördinator. De gespreksonderwerpen zijn zo geheim dat de leden van de commissie hierover niets mogen delen met de buitenwereld, zelfs niet met hun eigen fractie.

Wilders liet maandag weten dat hij vorige week tijdens deze vergadering iets 'dusdanig schokkends' heeft gehoord dat hij het kabinet wil bewegen tot 'een belangrijke beleidswijziging'. Omdat hij niets geheims mag en wil openbaren, kan hij er verder niets over zeggen. Ook over het onderwerp kan hij niets zeggen.

Voor het eerst
Dinsdag, als de Tweede Kamer voor het eerst weer vergadert na het zomerreces, zal hij een verzoek indienen voor een kort debatje met de ministers van Veiligheid en Justitie en van Binnenlandse Zaken. Als dat er inderdaad komt, kan hij een motie indienen. ,,Ik zal niets geheims openbaren dus het zal wel een rare motie worden met alleen een verzoek, dat de geheimhouding niet schendt.''

Het zou voor het eerst in de parlementaire geschiedenis zijn dat er een motie wordt ingediend naar aanleiding van overleg in deze commissie.