Geert Wilders
Volledig scherm
Geert Wilders © ANP

Wilders heeft geen spijt van 'minder minder'-uitspraak

Vrijdag begon de strafzaak tegen Geert Wilders om zijn omstreden 'minder minder'-uitlatingen. Plaats van handeling was de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol. Daar herhaalde Wilders nogmaals zijn uitspraak uit 2014 herhaald dat hij 'minder Marokkanen' wil in Nederland. De PVV-leider zei geen spijt te hebben van de uitspraak.

Quote

Ik wil minder Marokkanen en dat vinden vele andere Nederlan­ders

Geert Wilders, PVV-leider
Volledig scherm
© ANP

'Ik heb voor, tijdens en na verkiezingen niet gezegd alle Marokkanen het land uit of alle Marokkanen deugen niet. Ik wil minder Marokkanen en dat vinden vele andere Nederlanders', zei Wilders.

Om deze uitspraak staat de PVV-leider terecht. Volgens de aanklager was de toespraak van Geert Wilders over 'minder Marokkanen' goed voorbereid en bewust gepland.

Bewust scherp neergezet
Uit getuigenverklaringen blijkt volgens justitie dat de toespraak 'bewust scherp is neergezet'. Een medewerker heeft volgens hem het publiek vooraf geïnstrueerd om te antwoorden met 'minder, minder, minder'.

Volgens hem is er sprake van een politiek proces. Hij riep een van de rechters op zich terug te trekken van de zaak, omdat zij zich in een tv-uitzending had uitgelaten over zijn vorige proces.

Concept-pleitnota uitgelekt
Wilders' advocaat, Geert-Jan Knoops, wil dat de strafzaak voorlopig zou worden geschorst, omdat zijn concept-pleitnota was uitgelekt. Hij wil eerst onderzoek naar het lekken van zijn concept-pleitnota naar het AD. Wilders noemde de strafzaak tegen hem daarom al een 'enorme bende' en 'een farce'.

Het OM vindt dit geen reden de zaak stil te leggen. 'Tot nu toe heeft het lek geen gevolgen gehad. Er is dan ook geen grondslag om de zaak te schorsen', zei de officier van justitie. De rechtbank beslist 7 april over dit verzoek.

De marechaussee hield vrijdag zes mensen aan in de buurt van de rechtbank met messen en pepperspray. Ze bleken lid te zijn van anti-islamitische organisaties.

  1. Lezersbrief over Brabantse Mien en Henk ontketent storm: alle reacties op een rij
    Opinie

    Lezers­brief over Brabantse Mien en Henk ontketent storm: alle reacties op een rij

    Jacqueline Klaassen uit Etten-Leur stuurde ons een brief naar aanleiding van het artikel over het echtpaar Mien en Henk Van Lith dat overleed aan de gevolgen van het coronavirus. Haar brief ontketende een storm aan reacties. Uiteenlopend van verontwaardiging tot lezers die het met haar eens zijn. Wij hebben alle brieven van de afgelopen week verzameld. Inclusief die van Jacqueline Klaassen, die aan het einde nog één reactie geeft op de ingezonden brieven.