Volledig scherm
Eurocommisaris Neelie Kroes © ANP

'Wilders is leugenachtig over Brussel'

UpdateWilders geeft op leugenachtige wijze Brussel de schuld van de mislukte Catshuisbesprekingen. Dat zegt Eurocommissiaris Neelie Kroes tegen het Financieele Dagblad. 'Ik vind het onverantwoord dat het overleg tussen de regeringspartijen en de gedoogpartner is mislukt', aldus Kroes.

De eurocommissaris is 'geschokt' over het stuklopen van de onderhandelingen. Ze is kwaad dat Wilders Brussel hiervan de schuld geeft. De PVV'er zei gisteren dat hij niet mee wil gaan met het 'dictaat van Brussel' om in 2013 het begrotingstekort terug te dringen naar 3 procent.

Duidelijke beslissing van Nederland
'Het is van de Nederlandse regering zelf een heel duidelijke beslissing geweest om hiernaar te willen streven', aldus Kroes. 'Dan kun je niet zeggen: dat doet Brussel.' Volgens Kroes was het juist Nederland dat zo overtuigd is van het belang van een duurzame financiering van Europa. De begrotingsnormen waren vooral een Nederlands idee, zegt ze.

Kroes kijkt bezorgd naar de opstelling van Wilders in de komende verkiezingen. 'Als je dan ziet hoe de gedoogpartner bezig is de verkiezingsstrijd nu al met absoluut foute en leugenachtige berichten te larderen, dan maak ik me grote zorgen.'

'Ongelooflijk'
Wilders liet in een reactie aan persbureau ANP weten het 'echt ongelooflijk' te vinden 'hoe de VVD en het CDA de afgelopen 24 uur aan het zwartepieten en spinnen' zijn tegen de PVV. 'Nu Kroes ook weer voluit. Ik ga dat niet terugdoen. Ik ga geen goedkope verwijten terug maken, maar hou me graag bij de inhoud', aldus de PVV'er.

  1. Nieuws over coronavirus en lerarenstaking in de Ochtend Show to go

    Nieuws over coronavi­rus en lerarensta­king in de Ochtend Show to go

    Het is de week van de lerarenstakingen. Komende donderdag en vrijdag leggen leraren door heel het land het werk neer, om te staken voor beter loon en een betere cao. Kim van Strien, zelf lerares Frans op een middelbare school en hoofdbestuurder van de Algemene Onderwijsbond, vindt ook dat er iets moet veranderen. Ze is daarom te gast in de Ochtend Show om te praten over het aanhoudende probleem waar veel leraren mee te maken hebben.
  2. Passagier wil meer beelden van tramaanslag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Passagier wil meer beelden van tramaan­slag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Een van de inzittenden van de Utrechtse tram waarin vorig jaar een aanslag werd gepleegd, eist inzage in meer camerabeelden van het moment van de aanslag. Hij is ervan overtuigd dat Gökmen Tanis ook op hem heeft geschoten en wil de beelden daarvan zien. Volgens het Openbaar Ministerie zijn alle beelden met de passagier al bekeken en is daarop niet te zien dat Tanis op hem schiet. Toch gaan OM en de passagier nog een keer in overleg, zo was de uitkomst van een kort geding vanmiddag.