Volledig scherm
Geert Wilders © anp

Wilders kiest voor getrouwen bij verkiezingen

Geert Wilders kiest voor de komende verkiezingen voor vertrouwelingen als het gaat om zijn kieslijst. Veel van de huidige Kamerleden voor de PVV krijgen opnieuw hoge posities toebedeeld. De grootste verrassing is de plek van Gidi Markuszower.

Volledig scherm
Vicky Maeijer van de PVV. © ANP

Hij is weliswaar een getrouw PVV’er in de Eerste Kamer, maar raakte eerder toch in opspraak. In 2010 trok hij zich terug van de kieslijst, omdat hij werd bestempeld als ‘risico voor de integriteit” van Nederland, omdat hij contact zou hebben gehad met de Israëlische geheime dienst Mossad. Wilders ziet die affaire blijkbaar niet meer als risico.

Al eerder werd bekend dat Vicky Maeijer, nu nog voor de PVV in het Europees Parlement, op plek drie zou komen. Wilders kiest op twee voor zorgwoordvoerster Fleur Agema. Voormalig rechterhand Martin Bosma zakt naar plek zes, hij lijkt zijn voorkeurspositie kwijt.

Controverses voorkomen

De lijst van 50 personen wordt verder vooral aangevuld met medewerkers van de fractie en lokale PVV’ers, onder meer uit de Statenfracties. Hoewel Wilders aankondigde dat hij ditmaal uit een grotere vijver van talentvolle partijaanhangers kon kiezen, lijkt de lijst toch vooral opnieuw te bestaan uit oude vertrouwelingen en al bekende gezichten. Hij wil daarmee mogelijk nieuwe controverses, zoals in het verleden, voorkomen.